Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Košarac i Uber o problemu detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu s ambasadoricom Njemačke u BiH Margaret Uber (Margret Uebber) o rješavanju pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

Ukazano je na problem broja termina za izdavanje viza, koji trenutno dodjeljuje Ambasada Njemačke u BiH, a koji je nedovoljan za kontingent odobren privrednim subjektima iz BiH – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Razgovarano je i o pitanju prioritizacije aplikacija za dodjelu viza detaširanih radnika iz BiH, kako bi u tom procesu prednost imala preduzeća sa ranijim rokom izvršenja ugovora s kompanijama iz Njemačke, što trenutno nije praksa.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora predložili su da se ovaj problem riješi po uzoru na model iz Srbije, gdje privredna komora vrši prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza, odnosno određuje koja kompanija će imati prednost prilikom dodjele termina za viziranje radnika.

Na sastanku je usaglašeno da će predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ambasade Njemačke u BiH u predstojećem periodu održati radni sastanak na kojem će definirati naredne korake u vezi s rješavanjem pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske i Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,