Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konstituiran Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH

Preuzmite sliku

Na konstituirajućoj sjednici uručeni su certifikati izabranim poslanicima, nakon čega je predviđeno polaganje svečane zakletve..

Novim poslanicima Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH danas su verificirani mandati na konstitutivnoj sjednici u Sarajevu.

Na konstituirajućoj sjednici uručeni su certifikati izabranim poslanicima, nakon čega je predviđeno polaganje svečane zakletve.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, koji je poslanicama uručio certifikate, rekao je da vjeruje da će izabrani poslanici opravdati povjerenje koje su im dali glasači i da će raditi u skladu s očekivanjima građana, prenose agencije.

Novoizabrani poslanici do 6. decembra trebaju predati imovinski karton.

Najviše mandata osvojila SDA

Od ukupno 98 mjesta, najviše mandata, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA), dok koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) ima 16 poslanika, koliko i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

Demokratska fronta – Građanski savez imaju deset poslaničkih mandata, Savez za bolju budućnost (SBB) osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, a po dva Narodu i pravdi, A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedan mandat u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH osvojila je Laburistička stranka BiH.

Blok lijevih stranaka, koji čine SDP, Demokratska fronta i Naša stranka, zajedno sa SBB-om, najavio je da će na današnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

Protesti veterana

Prema trenutnom stanju, predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH trebalo bi da bude iz SDP BiH, objavio je portal Klix.

Političare je ispred zgrade Parlamenta FBiH dočekala grupa veterana koja protestira u kampu ispred bivšeg sjedišta Vlade ovog bh. entiteta.

Zakon o demobiliziranim borcima je neispunjeni zahtjev iz prethodnog mandata grupe koja protestira mjesecima u Sarajevu, podsjećaju bh. mediji.

Borci su podsjetili političare koji će biti u tom domu u novom sazivu da su njihovi zahtjevi i dalje na snazi. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,