Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković u Zagrebu: Kompromis i dijalog u BiH su se isplatili

Preuzmite sliku

 Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem pri čemu je glavna tema bila nedavno otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom, javlja Anadolu.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman čestitao je BiH na “povijesnom dostignuću” te na iskazivanju reformskih kapaciteta koje je Evropsko vijeće uspješno vrednovalo. Podsjetio je kako je Hrvatska bila stalna podrška susjednoj državi na evropskom putu.

“Jasno je da će se s vremenom na dnevnom redu morati naći sve važne političke teme, uključujući reformu izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda i ravnopravnost svih građana, pitanje Ustavnog suda i druga pitanja. Cilj se sada jasno vidi na horizontu, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ovo je put afirmacije, dobra, interesa, zadovoljenja života, socijalne, pravne, političke i svake druge sigurnosti Bosne i Hercegovine i njezinih građana”, izjavio je Grlić Radman.

 • Na evropskom putu, sve do punopravnopravne članice šengenskog prostora, BiH može računati na podršku svih hrvatskih institucija, zaključio je hrvatski ministar.

  O ratnim ranama i teškom političkom ambijentu

  Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković podsjetio je kako je Hrvatska glavni vanjskotrgovinski partner BiH. Upozorio je na na postojanje ratnih rana iz 90-ih godina te na opasnost političke manipulacije tim emocijama koje, istaknuo je, “nikom ništa ne donose, ali političari od njih dobro žive”.

  Ministar Konaković je zahvalio Hrvatskoj vladi na podršci koju je pružila na evropskom putu BiH.

  “Za nas u Bosni i Hercegovini najvažnija je poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu, sa interesima drugih geopolitičkih velikih sila prema BiH, uspjeli na prvo mjesto staviti evropski narativ. Mi imamo definisan evropski put, imamo kartu, ušli smo u taj evropski voz i na nama je da nastavimo na bazi ovog entuzijazma rješavati i teža pitanja koja u BiH dugo stoje. Daytonski sporazum donio nam je prijeko potrebni mir, ali nam je ostavio i kompleksnu političku scenu u kojoj tko god hoće i kad god hoće može blokirati šta god hoće. Ovo možemo smatrati malim čudom u BiH kojega ne bi bilo bez naših prijatelja”, izjavio je Konaković.

 • Podsjetio je kako je BiH u posljednjih 13 mjeseci potpuno usklađena sa vanjskom sigurnosnom politikom Evropske unije, usprkos izazovima.

  “Bosna i Hercegovina u ekonomskom smislu nema alternativu Evropskoj uniji. Mi godišnje izvezemo 93 posto svojih proizvoda u Evropsku uniju i zemlje koje pretendiraju na evropsko članstvo”, naglasio je Konaković.

  BiH može biti spona između Istoka i Zapada, ali nam treba pristup evropskom tržištu, ono je izazov kojega treba savladati kroz naredne reforme, dodao je Konaković.

  O neradnom danu za izbore u Hrvatskoj

  Izrazio je nadu kako će BiH dobiti pregovarački okvir od EU-a u objektivnom roku te BiH učiniti prosperitetnijom. Ukazao je na važnost dovršenja reformskih procesa na područjima Zakona o sudovima i Frontexa, Zakona o zaštiti ličnih podataka idr. Ocijenio je kako bi se ti procesi mogli dovršiti u nekoliko mjeseci ukoliko se krene ozbiljno na rješavanje tih pitanja.

  Hrvatski i bh. ministar složili su se kako bi se na dan održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, 17. travnja, u pojedinim kantonima u BiH, u kojima su Hrvati većina, mogao zakonski proglasiti neradni dan. Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo tako će na taj datum, u srijedu, imati mogućnost glasanja u konzularnim predstavništima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje