Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: BiH nadomak istorijskog iskoraka, evakuacija iz Gaze proces na koji sam najponosniji

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslove Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković povodom godinu dana mandata izjavio je da je evakuacija bosanskohercegovačkih državljana iz Gaze proces na koji je najponosniji kada je riječ o diplomatskim aktivnostima u protekloj godini, javlja Anadolu.

“Evakuacija u Gazi je proces na koji sam nekako najponosniji kada je riječ o našem obimu posla i širokim diplomatskim aktivnostima. Reakcija naša tri ambasadora na terenu Kovačevića, Halilovića i Subašića, a posebno ljudi u ovom ministarstvu i kriznog štaba kojeg smo formirali dva dana, tri nakon početka krize u Gazi, koja su svaki dan radili i rezultat smo imali da smo uspjeli uraditi ono što velike svjetske sile nisu, da je veliki broj naših sugrađana došao u BiH. Evakuisali smo 43 lica. U Gazi se nalaze još četiri osobe kojima je izraelska strana odobrila izlazak, koje čekaju evakuaciju, kao i sedam osobe za koje nismo dobili odobrenje za evakuaciju. Do detalja pratimo svaki proces. Pratimo naše građane i doktora koji je tamo u zatvoru. Svaki pojedinačni slučaj obrađujemo. Bdijemo nad procesima koji važni za živote Bosanaca i Hercegovaca“, rekao je Konaković, dodajući da se još jedan državljanin BiH odnio zahtjev za evakuaciju iz Gaze te da se trenutno radi na evakuacije četiri porodice iz Sudana.

Konaković je tokom izlaganja govorio o aktivnostima koje je ministarstvo koje vodi provodilo u proteklih godinu dana, uključujući međunarodne posjete, učešće u međunarodnim skupovima, viznu liberalizaciju s pojedinim zemljama, kao i o jučerašnjoj posjeti evropskih zvaničnika BiH.

 • Dodao je da je BiH postala bogatija za još jednu nekretninu, u Podgorici, te da su na pragu rješenja da to isto urade sa Misijom u New Yorku, gdje Ministarstvo vanjskih poslova plaća enormne zakupe.

  “Tokom 2023. godine kao što smo najavili da ćemo BiH vratiti za sto i na mjesta u kojima se o nama govori i odlučuje, da ćemo prevenirati bilo kakve dezinformacije iz različitih interesnih centara. Danas, nakon godinu dana, mogu reći da smo u tome uspjeli, da smo došli na sve važne adrese više puta, da su gosti u BiH dolazili više nego ikada“, rekao je Konaković, dodavši da je BiH u godinu dana posjetilo 11 ministara vanjskih poslova drugih zemalja.

  Osvrnuo se i na usklađivanje vizne politike BiH s politikom EU-a.

  “Mi smo utvrdili vizni režim za državljane Bahreina i Omana. Sada smo na šest zemalja koje nisu usklađene sa EU-om. U regionu je od nas bolja samo Sjeverna Makedonija. Sve zemlje imaju više zemalja, a to je jedan od većih pritisaka koje imam, jer smo se obavezali da ćemo pratiti sigurnosnu, vanjsku i viznu politiku EU Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Konaković.

  Dodao je da ukidanje vize za bh. državaljane za putovanje u Veliku Britaniju trenutno nije u najavi zbog striktne migracijske politike te zemlje koja, kako je kazao, nema veze sa odnosima dviju zemalja.

  Govoreći o uslovima koje je EU postavila za dosezanja odluke o otvaranju pregovora, Konaković je kazao da je BiH ušla u “ciljnu ravninu“ evropskih integracija.

  “Više se govori o oblastima. Nama nije EU rekla tačno taj ultimativni zakon. Vraćamo se na onih osam koji su nam propisani odlukom o dodjeli kandidatskog statusa, a riječ je o oblastima borbe protiv korupcije, oblast reforme javne uprave i još nekoliko“, rekao je Konaković, napominjući da se radi o zakonima koji nemaju nikakvu etničku, političku pozadinu i koje trebaju rutinski usvojiti bar u februaru.

  Dodao je da je BiH nadomak istorijskog iskoraka za građane te zemlje.

  “Evropa očekuje da vidi dodatne iskorake. Pohvalili su, čestitali, ponovili da je ovo najbolji izvještaj ikad i rekli su treba vam još malo, a to malo je nekoliko zakona“, rekao je Konaković.

  Konaković se osvrnuo i na odnos premjera Hrvatska Andreja Plenkovića prema BiH, navodeći da je on najveći lobista i zagovornika evropskog puta ove zemlje.

  “On je jučer doveo predsjednicu EK Ursulu von der Layen i premijera Nizozemske Marka Ruttea u BiH sa ciljem da se desi odluka o otvaranju pregovora“, rekao je Konaković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: