Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Komesar sarajevske policije: Kada smo odlučnije krenuli, postali su puno okrutniji (VIDEO)

Komesar Uprave policije KS Mevludin Halilović je u večerašnjem “Upitniku” na televiziji Hayat kazao je kako je siguran da će brzo biti otkriveni počinioci ubistva dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

– Zbog istražnog postupka ne mogu govoriti o imenima onih koji se dovode u vezu sa ubistvom – kazao je Halilović još jednom potvrđujući da je tražio da se u istragu uključi FBI.

– Podnijeli smo zahtjeve za određena vještačenja za koje nam trebaju određeni uređaji koje mi u BiH nemamo. Imamo odličnu saradnju sa agencijama koje sarađuju sa Ambasadom SAD. Ponudili su nam pomoć u više pravaca. Očekujemo vrlo brzo rezultate tih vještačenja – kazao je Halilović.

Šef Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a Nurudin Hafizović kazao je da je slučaj ubistva dvojice policajaca okarakteriziran kao ubistvo, a ne terosističko djelo.

– Domaće službe su osposobljene za sve istrage, ali postoje situacije u kojima je potrebna dodatna pomoć, prije svega tu mislim na savremeniju tehnologiju, kao što je recimo bolje očitavanje videonadzora. Sve društvene mreže kao što znamo imaju sjedište u SAD-u kao što su Facebook, Instagram… Tako da će nam i u tom dijelu dobro doći informacije odnosno pomoć izvana. Lakše je na takav način doći do neke ID adrese ukoliko se za neke poruke utvrdi da su bile prijeteće – kazao je Hafizović koji još ne može precizno odgovoriti na pitanje hoće li se tražiti i satelitski snimci koji bi pomogli u istrazi oko ubistva dvojice policajaca.

– U ovom trenutku je nerealno očekivati takve stvari – dodao je on.

Komesar Halilović je govoreći o nadležnosti istrage isaknuo da onog momenta kada Kantonalno tužilaštvo ocjeni da predmnet preuzme Državno tužilaštvo, to će se i desiti.

– Kada Kantonalno tužilaštvo prikupi dovoljno dokaza odnosno da se ovo krivično djelo tretira kao organizirani kriminal, uključit će se Državno tužuilaštvo. Ovih dana se pojavila jedna grupa koji kroz iznošenje neistina u medijima pokušavaju uznemiriti javnost odnosno skrtenuti pažnju s ovog problema na probleme pojedinaca ili grupa kako bi vršili pritisak na Kantonalno tužilaštvo i policijske organe – kazao je on, dok je Hafizović naglasio da takvi različiti komentari mogu umnogome otežati u istrazi i otkrivanju počinitelja ubistva.

Nakon dolaska na entitesku liniju tu se završava potraga policije MUP-a i obavještavamo entitetsku policij.

Od 2016. povećan broj napada na policijske službenike.

– Onog momenta kada smo odlučnije krenuli u suprostavljanje takvim počiniocima, odgovoreno je na način kako je odgovoreno. Postali su puno okrutniji – kazao je Halilović.

Halilović je na kraju naglasio da će insistirati da se što prije okonča istraga oko ubistva policajaca kako zbog policijskih službenika tako i građana kako bi se bezbjednije osjećali.

– Tako će se poslati i poruka svima da neće proći nekažnjeno prilikom izvršenja nekog krivičnog djela tako što će preći entitetsku liniju – zaključio je Halilović. (Amir Saletović | Hayat)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,