Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

KO SDP BiH Sarajevo će podnijeti prijave Tužilaštvu i CIK-u BiH protiv dužnosnika SDA

Preuzmite sliku

Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo ovim putem obavještava javnost da ćemo podnijeti prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a u vezi sa iznesenim kompromitirajućim i inkriminirajućim podacima iz snimka razgovora dužnosnika SDA.

Od pravosudnih organa očekujemo hitnu reakciju povodom iznesenih podataka koji nedvosmisleno ukazuju na korumpiranje, podmićivanje i širu zloupotrebu institucija sistema za ostvarenje privatnih političkih ciljeva vodećih ljudi SDA.

CIK-u ćemo se obratiti zahtjevom da se trajno zabrani kandidovanje i obnašanje javnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti svim pojedincima posredno i neposredno uključenim u malverzacije, manipulacije i kupovinu glasova gradskih vijećnika prilikom izbora aktuelnog gradonačelnika Sarajeva.

Također, KO SDP BiH će CIK BiH pozvati na strogo sankcionisanje SDA kao političkog subjekta, s obzirom da je iz objavljenog snimka jasno da se radi o sistemskim zloupotrebama i malverzacijama u koju je uključena cjelokupna politička hijerarhija SDA, od vrha do dna. Posebno su šokantne sada već očite indicije korištenja obavještajnih službi sistema u svrhu podržavanja paraobavještajnih i antidemokratskih aktivnosti SDA, na šta je SDP BiH već odavno ukazivao.

Imajući u vidu brojne afere i slučajeve podrivanja države i zloupotrebe njenih institucija, smatramo da je sada posljednji trenutak da se legalni državni aparat konačno obračuna sa svim unutrašnjim parasistemima koji ugrožavaju i podrivaju ustavni i demokratski poredak Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje