Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

KO SDP-a TK potvrdio raniju odluku: Idu u pregovore sa SDA i PDA u vezi formiranja vlasti

Kantonalni odbor SDP-a TK na večerašnjoj sjednici u Tuzli podržao je ranije zaključke predsjedništva, među kojima je i onaj da se ide u pregovore sa SDA i PDA. Cilj je u što skorijem roku formirati vlast u Tuzlanskom kantonu, jer ranije uspostavljena koalicija od 19 zastupnika u Skupštini TK više ne postoji.

Uz ranije zaključke Predsjedništva SDP-a TK Kantonalni odbor na večerašnjoj sjednici kojoj je prisustvovalo 60 članova izglasao je još jedan zaključak, a koji se odnosi na to da svih 13 ogranaka stranke u TK se izjasni o tome da li žele u vlast i sa kime.

Predsjdnik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić još ranije je ovakvu odluku opravdao činjenicom da SDP kao pobjednička partija ima odgovornost prema glasačima da bude u vlasti jer prema njegovim riječima samo tako se mogu očekivati promjene za koje se zalažu.

Nakon “raspada” Građanskog bloka SDP će sa novim potencionalnim koalicionim partnerima SDA i PDA u pregovore ući kao BH blok.

Do raspada koalicije, odnosno Građanskog bloka koji su sačinjavali SDP, DF, Naša stranka i SBB, Stranka za BiH je došlo nakon što iz SBB-a, a kako kažu po insturkcijama iz centrale u Sarajevu nisu podržali kandidata Mahira Mešalića iz DF-a za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK.

Kada su u pitanju DF i Naša stranka tokom ranijih pregovora predstavnici ovih političkih partija bili su kategorični da neće u vlast u kojoj će biti SDA i PDA.

Međutim, za skupštinsku većinu potrebno je najmanje 18 poslanika od 35 koliko ih je ukupno dobilo mandate. Ukoliko SDP sa 10 uđe u pregovore sa SDA koja ima devet poslanika onda bi praktično imali skupštinsku većinu bez ijedne druge političke partije.

Ukoliko SDP krene u pregovore sa PDA za minimalnih 18 glasova u Skupštini bit će im potreban još najmanje jedan partner, a to mogu biti SBB, Naša stranka, DF ili Stranka za BiH.

Dok postoji i treća opcija da SDP dogovori vlast i sa PDA i SDA i da tako sa ukupno 26 poslanika imaju jaku i stabilnu većinu u Skupštini TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,