Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ko je Denijal Tulumović, budući premijer TK?

Novi mandatar Vlade Tuzlanskog kantona i budući premijer biće Denijal Tulumović (SDA).

Denijal Tulumović je rođen 25.12.1959. godine u Živinicama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U januaru 1985. godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Zaposlen je u Klinici za interne bolesti, gdje obavlja funkciju načelnika Klinike.

Od marta 1985. godine do septembra 1985. godine bio je zaposlen u Domu zdravlja “Dr. Asim Čemerlić” u Srebrenici. Od septembra 1985. godine do decembra 1993. godine zasposlen je u Domu zdravlja Banovići. Godine 1986. je položio stručni ispit za doktora medicine u Republičkom komitetu za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Sarajevu. Od decembra 1995. godine do oktobra 2003. godine zaposlen je u Klinici za interne bolesti JZU UKC u Tuzli. Godine 1991. je započeo specijalizaciju iz interne medicine u Klinici za interne bolesti JZU UKC u Tuzli, a specijalistički ispit je položio u istoj klinici u julu 1995. godine.

Denijal Tulumović je završio postdiplomski studij općeg smjera na Medicinskom fakulteltu u Tuzli 1997. godine. Magistarski rad “Vrste i učestalost komplikacija u hemodijaliznih bolesnika s privremenim dvoluminalnim subklavijskim kateterom” odbranio je u julu 2000. godine na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Na Katedri Interne medicine s pneumoftiziologijom Medicinskog fakulteta u Tuzli izabran je u zvanje Višeg asistenta septembra 2000. godine. Predavač je od 2000. godine na Postdiplomskoj školi ultrazvuka na Medicinskom fakultetu u Tuzli. U 2003. godini je bio predavač na Seminaru obnove znanja iz područja abdominalnog ultrazvuka sa temom “Ultrasonografske promjene na jetri u toku akutne faze hemoragične groznice”. Februara 2005. godine je držao pozivno predavanje pod naslovom “Centralni venski kateteri za hemodijalizu i parenteralnu terapiju – sedmogodišnje iskustvo u hemodijaliznom centru u Tuzli” na Seminaru za vaskularne pristupe za hemodijalizu u UKC Sarajevo.

Godine 1991. je završio Jugoslovensku školu ultrazvuka u Kragujevcu, a 1999. godine je završio Postdiplomsku školu ultrazvuka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Godine 2002. je završio Postidplomski međunarodni tečaj Color Dopller krvnih žila u Tuzli. Iste godine je bio polaznik Evropske škole za transplant koordinatore u Tuzli i usavršavao se iz oblasti transplantacije bubrega u Kliničkom centru u Ljubljani. U 2003. godini je pohađao Internacionalnu školu iz kliničke nefrologije u Dubrovniku. Godine 2004. je odbranio doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli pod naslovom “Funkcija bubrega u bolesnika koji su prebolovali hemoragičnu groznicu”. U sepembru 2005. godine je uspješno pohađao i završio Dijaliznu akademiju u Ghentu (Belgija).

Član je Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Bosne i Hercegovine od 1996. godine i član Evropskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju od 1997. godine. Sekretar je Udruženja ultrasoničara Bosne i Hercegovine od 1999. godine. Od 2005. godine je član EACCME (European Accreditation Council for Continuing Medical Education Institut) – institucije evropske unije za medicinske specijaliste.

Za ostvarene rezultate u obavljanju profesionalnih zadataka i pri tome ispoljenu požrtvovanost i hrabrost u Sanitetskoj službi Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovan je odlukom Generalštaba Armije RBiH, 1996. godine ratnim priznanjem “Srebrni štit”. Dobitnik je, sa grupom autora, priznanja Tuzlanska plaketa Općinskog vijeća Tuzla, 2001. godine. Godine 2009. je dobio Zlatnu spomen plaketu općine Živinice za naročit doprinos u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine, očuvanje demokratije, zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda čovjeka, razvitka privrede, obrazovanja i odgoja, nauke, umjetnosti, sporta i drugim oblastima života i rada na području općine Živinice, a u povodu obilježavanja 19.6. – Dana općine Živinice.

Na posljednjim lokalnim izborima, 2016. godine je izabran za vijećnika u Općinsko vijeće Živinice, gdje je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg OV, a na posljednjim općim izborima, 2018. godine, izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Oženjen je suprugom Ajšom, specijalistom opće i porodične/obiteljske medicine. Otac je sina Emira, specijalizanta interne medicine u JZU UKC Tuzla.

Objavio je preko 100 stručnih i naučnih radova, od kojih su 22 registrovana u medicinskoj bazi PubMed. Autor i koautor je 7 udžbenika, od kojih tri internacionalnog karaktera. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje