Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katica primio kandidate za helikoptersku jedinicu MUP-a KS: Sljedeće godine počinju obuke

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Admir Katica primio je danas izabrane kandidate za helikoptersku jedinicu MUP-a KS, koji su zadovoljlili kriterije javnog konkursa završenog u aprilu ove godine.

Šest kandidata zadovoljilo je stroge uslove i kriterije konkursa koji su uključivali fizičku spremu, poznavanje geografije, engleskog jezika, ljekarske preglede, sigurnosne provjere i u konačnici selektivno letenje.

Sastanku su prisustvovali i Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku, kao i Omer Kulić, stručni konsultant, inžinjer vazduhoplovstva i instruktor letenja, koji predvodi radnu grupu za uspostavu helikopterske jedinice MUP-a KS.

Kako je istakao Kulić, MUP KS će snositi troškove školovanja izabranih kandidata koji će biti u obavezi da potpišu ugovor o desetogodišnjem angažmanu u MUP-u KS i radu za helikoptersku jedinicu.

Ministar Katica je poručio budućim pilotima helikopterske jedinice MUP-a KS da su na putu do uspostavljanja helikopterske jedinice najvažniji ljudski resursi i da računa na njih.

– U 2024. godini planirali smo sredstva u budžetu za vaše obuke. Već u januaru ćemo pokrenuti postupak za izbor ustanove na kojoj ćete se obučavati i steći adekvatno znanje. Pred vama je puno ispita i puno praktičnog rada, ali ne sumnjam da ćete nam pomoći u našoj viziji da uspostavimo jednu dugoročnu i održivu helikoptersku jedinicu – izjavio je Katica, saopćeno je iz MUP-a KS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje