Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kapidžić: SDP treba koalirati sa SDA, Efendić najverovatnije premijer KS

Preuzmite sliku

Faruk Kapidžić (SDA) je govoreći za Televiziju Sarajevo kazao da je lično sa svojim rezultatom zadovoljan, ali da je možda SDA u Kantonu Sarajevo mogla proći malo bolje.   

– Nisam zadovoljan izborom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali ostalim jesam – rekao je Kapidžić, te govoreći o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo rekao da može trenutno reći šta on lično želi:

– Mogu reći šta želim, naravno SDA, SDP, DF i Stranka za BiH. To je moj privatni stav. Možda to nije realno, ali u principu bi bilo dobro da se to desi. Prije ili kasnije će se to desiti – rekao je Kapidžić.

Pojasnio je i kako vidi formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou, te ko bi mogao biti premijer Kantona Sarajevo.

– Milsim da je federalni nivo daleko bitniji i da će on utjecati na kantonalni, a ne obrnuto. SDP-u je jako teško sada odustati od vlasti u drugim kantonima, u FBiH i u državi, na račun vlasti u Kantonu Sarajevo. Nisu u laganoj poziciji, ipak SDP je druga partija u ovom bošnjačkom dijelu i sada treba prepustiti nekoj partiji koja je četvrta, peta, šesta da vodi procese. U FBiH i na nivou države mizeran je rezultat Naše stranke i Naroda i pravde. Ne znam zašto bi SDP to trpio, ali ipak ako je to njihov odabir, nije problem. Stranka za BiH je tu da odluči gdje hoće. U Sarajevu sve to zavisi od Semira Efendića. Mislim da Stranka za BiH ima puno pravo da učestvuje u vlasti – rekao je on.

Kapidžić je rekao i koga vidi kao premijera Kantona Sarajevo

– Od odabira za premijera Semir Efendić je vrlo vjerovatno najveći kandidat s obzirom na broj glasova, tu je Adnan Šteta, Muzur, Forto, svi imaju želju da budu premijeri – rekao je Kapidžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje