Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako se nabavljaju vakcine u RS-u: Kineske po duplo većoj cijeni

Preuzmite sliku

U Republiku Srpsku stigle su nove doze vakcine protiv Covida 19. Posao vrijedan skoro 8,5 miliona KM. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ponovo je povjerio ponuđaču “Krajinagroup” iz Banjaluke.

Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić kaže da se je na sceni još jedno klasično namještanje tendera. Ministar zdravlja Alen Šeranić tvrdi drugačije.

U Republiku Srpsku stiglo je iz Kine 240.000 ”Sinofarm” doza protiv virsa korona. Republički štab za vanredne situacije na preporuku Ministarstva zdravlja donio je zaključak da za vakcine iz Kompenzacionog fonda izdvoji preko osam miliona maraka.

Institut za javno zdravstvo bio je zadužen da hitno, a u skladu sa pozitivnim propisima provde javnu nabavku shodno informativnoj ponudi.

– Postavljam pitanje ko je dobio tu informativnu ponudu, vidimo da je informativna ponuda jednina, a ako je na prijedlog Ministarstva zdravlja da li je ministarstvo raspisalo javni poziv za dostavljanje informativnih ponuda, jer ako je Informativna ponuda čemu se provodi javna nabavka – kaže Stanić.

Resorni ministar tvrdi da je u ovom slučaju sve čisto

Za Alena Šeranića nema ništa sporno u činjenici da je provedena javna nabavka, iako se radi o informativnoj ponudi.

”Da razjasnimo jednu situaciju, 240.000 vakcina koje su pristigle odnosi se na 160.000 vakcina koje su nabavljene tada kroz taj zaključak i 80.000 koje su iz prvog tonusa, tako da je to 240 000. To je proces javne nabavke. Da bi neko ušao u bilo kakav postupak javvne nabavke, morate da dobijete informativnu ponudu nekoga ko nudi određenu vrstu robe”, kaže Šeranić.

“Krajinagroup” je i ranije nabavljao kineske vakcine po identičnoj cijeni. Ovo je treća poslovna saradnja institucija Republike Srpske i firme “Krajinagroup” na nabavci vakcina u procesu koji traje već nekoliko mjeseci.

Skuplje vakcine

Vakcine koje stižu u RS, skuplje su od onih koje stižu u Srbiju. Za jučerašnju isporuku izdvojeno je 8,4 miliona. Slobodan Stanić kaže da je kineska vakcina ”Sinofarm” nabavljena po cijeni od 45,36 KM bez PDV-a po dozi. Sa uračunatim PDV-om to iznosi 53,07 po jednoj dozi.

Aktuelni ministar Alen Šeranić ima opravdanje zašto su vakcine koje stižu u RS skuplje, dok bivš ministar kaže da se radi o namještanju tendera.

”Jedna je onda 53 KM time ćemo pokriti 80 000 građana znači jednom treba i revakcina to je 106 KM, istu tu stvar Srbija je završila sa 58,5 KM, stvara se ogromna razlika. Pomnožite razzliku od 47 puta 80 000 vidjećete kolika je razlika, ovdje je klasični pokušaj namještanja tendera”, kaže Stanić.

”U cijenu vakcine, ja ne znam kakvi su ugovori u Srbiji, ali kod nas ulazi i čuvanje vakcine i distribucija vakcine i obezbjeđenje transporta vakcine, od mjesta polazišta do mjesta dolazišta vakcine, obezbjeđenje same vakcine, termo logovi i frižideri, tako da to sve okvirno utiče na zbirnu cijenu”, odgovara Šeranić.

Skoro milion vakcina u RS-u

Preduzeću “Krajinagroup” ranije je doznačeno skoro 13,5 miliona KM za nabavku 400.000 doza ruske vakcine za RS za 200.000 osoba. 4.februara, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sklopio je ugovor sa kompanijom “Krajinagroup” putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ukupne vrijednosti ponude: 11.468.000,00 bez PDV-a odnosno 13.417.560,00 KM sa PDV-om. Cijena jedne vakcine iznosila je 57,34 KM bez PDV-a.

U RS je do sada stiglo oko 900.000 vakcina protiv Covid-19. Posebno je problmatična situacija sa vakcinom Sputnjik V, jer mnogi građani su se našli u problemu, budući da nije bilo dovoljno doza za revakcinaciju. (BN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,