Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgleda obuka i svakodnevnica kadeta FMUP-a

Preuzmite sliku

“Slučajevi X“, jedini kriminalistički magazin donosi priču u nešto drugačijem izdanju.

Naime, posjetili su Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova gdje su zabilježili kako izgleda obuka i svakodnevnica kadeta.

Oni ustaju u u 05:00 sati, obavljaju jutarnju fiskulturu, pozdravljaju zastavu, a u 22:00 sata svjetla se gase, dok tokom dana prolaze prilično rigoroznu obuku.

Sve to moraju proći oni koji žele postati policajci. Kada to postanu, bit će spremni odgovoriti na sve izazove u budućnosti primjenjujući zakon i pravdu. Neće se predati niti se boje izazova.

Radit će na jačanju BiH i svih sigurnosnih prijetnji po BiH. Oni zasigurno mogu iznijeti taj teret i predstavljaju oslonac bh. građanima.

Jedan od polaznika akademije FMUP-a odnosno kadet MUP-a TK je i 27-ogodišnji Alem Nuhanović iz Živinica.

  • “Po dolasku je bilo malo teško naviknuti se na ovaj policijski režim. Međutim, kako je vrijeme odmicalo navikneš se na sve i onda sve pređe u svakodnevnu rutinu” – kaže Nuhanović.

    Magistrici kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta Ivani Galić iz Posušja policijski režim bio je nepoznat po dolasku na kadetsku akademiju FMUP-a.

  • “Jedno je kada ti neko priča kako sve izgleda i funkcionište, a posve je drugačije kada doživiš lično iskustvo. Utati u 05:00 ujutro nije strašno par dana ali ustajati tako rano šest mjeseci za to je već potrebno malo navike, rada, reda i discipline” – kazala je Galić.

    Nusret Beširević, v.d. direktor Policijske akademije FMUP-a kaže kako polaznici u toku dana imaju sedam sati nastavnih sati što uključuje teorijski dio obuke i situacione nastave. Opširnije pogledajte u video prilogu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,