Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jovanović: U TK broj zaraženih veći nego u najvećem jeku pandemije

Preuzmite sliku

U Tuzlanskom kantonu, koji je posljednjih dana pored Zeničko-dobojskog kantona jedno od najvećih žarišta koronavirusa, danas je potvrđeno pet novozaraženih. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 57, a među njima je jedna osoba koja hospitalizirana na UKC-u Tuzla.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović smatra da se pokazalo da je popuštanje mjera bilo preuranjeno te da je u tom kantonu trenutno broj zaraženih veći nego u najvećem jeku pandemije koronavirusa.

– Mi i danas imamo primjere zemalja koje su prije nas zahvaćene pandemijom, gdje još uvijek koronavirus nije nestao. Mi smo odjednom odlučili na svoju ruku krenuti s prestankom stanja prirodne nesreće – stava je Jovanović.

Mišljenja je da su građani previše opušteni i da se ne pridržavaju mjera, zbog čega bi broj zaraženih mogao biti i veći.

– Građani se više ne pridržavaju ni onih mjera koje su ostale obavezne i još uvijek su na snazi, a to su maske u zatvorenom prostoru i fizička distanca. Stoga stalno apelujem na građane da se pridržavaju mjera, jer naredbe kriznih štabova nisu bezveze propisane – poručio je direktor Kantonalne uprave CZ TK.

Nakon otvaranja granica i značajnog broja dolazaka iz dijaspore, Jovanović upozorava kako mora postojati kontrolisan protok ljudi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje