Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li primjetili nesvakidašnje oblake nakon oluje? Ovo je njihovo značenje

Preuzmite sliku

Danas u Mostaru, Zadru ranije u Brčkom i u Tuzlanskoj regiji na nebu se pojave neobični oblaci koji su rijedak fenomen, a nazivaju se mammatusi.

Klimatske promjene na planeti uslovljavaju stvaranje sve više oblaka koji su prije bili rijetkost poput tubularnih i lentikularnih, ali i mammatusa.

Ovakav oblik oblaka nastaje prilikom spuštanja i zagrijavanja zraka, odnosno sudaranja hladnog zraka koji tone i uzlaznog toplog zraka. Pritom nastaju vrećice kondenzacije koje stvaraju oblike koji izgledaju kao da vise iz matičnog oblaka.

 • Jedna vrećasta tvorevina mammatusa može imati promjer od pola kilometra. Ovakvi oblaci uglavnom ostaju vidljivi po 15-tak minuta, ali najuporniji mammatusi su “preživjeli” i po nekoliko sati.

  Nažalost, nije utvrđeno zbog čega se u zadnjih nekoliko godina količina velikih kristala leda konstantno povećava u planetarnoj atmosferi zajedno s brojem velikih mammatusa.

  Često se zna dogoditi da formacije različitih mammatusa koji su dugi i po nekoliko stotina kilometara. Zbog prirode snažnog kretanja vazduha unutar ovih oblaka, piloti ih zaobilaze u velikom luku. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,