Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvanredna saradnja: Zenička bolnica usmjerila organe za transplantaciju na UKC Tuzla i KCUS

Preuzmite sliku

Menadžment Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje porodici preminulog pacijenta koji su dali svoju saglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno – ističu iz najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu.

Podvukli su i kako to “ljekarima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti”.

“Menadžment JU KBZ-a, ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu zaposlenika JU KBZ, koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa”, ističu svojoj obavijesti iz zeničke bolnice.

Eksplantacija doniranih organa s preminulog obavljena je u saradnji s timovima univerzitetskih kliničkih centara Tuzla i Sarajevo, prema kojima su “donirani organi usmjereni” te u kojima je i izvršena njihova transplantacija.

Zenička bolnica godinama je slovila kao vodeći bh. centar za eksplantaciju organa, a tu je medicinsku proceduru, nakon okončanja pandemije Covid-19, ponovo obnovio eksplantacioni tim te ustanove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje