Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izrečene novčane kazne za šest roditelja u BiH jer nisu vakcinirali djecu

Preuzmite sliku

Za šest roditelja u BiH izrečene su novčane kazne zbog toga što su odbili vakcnisati djecu.

“Protiv šest roditelja koji su izričito protiv vakcinacije, inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima. Do sada je završen jedan postupak pred nadležnim sudom na području Hercegovine, gdje je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100 KM roditelju. Novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM”, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske Dušanka Makivić.

Roditelje koji su odbili vakcinisati djecu prijavile su zdravstvene ustanove u RS-u.

S obzirom da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o istoj, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju.

Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori u ovom entitetu su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa, rekli su iz UIP-a RS-a.

Do sada je pozvano oko 65 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu. Određeni broj roditelja je u međuvremenu već vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju, naveli su.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano je, da između ostalog obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

Sistematsku imunizaciju započinje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno, a nastavlja nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja na čijem području dijete ima prebivalište. Nadležna služba doma zdravlja sačinjava evidenciju svih lica koja podliježu sistematskoj imunizaciji, formira kartoteku, planira i sprovodi imunizaciju, vodi evidenciju o tome, te licu koje se imunizuje zakazuje naredni termin sistematske imunizacije.

Vakcinalni status lica koje podliježe sistematskoj imunizaciji provjerava se tako što nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja u kojoj se sprovodi vakcinacija, u propisanim rokovima, vrši reviziju kartoteke. Lice za koje se utvrdi da nema uredan vakcinalni status poziva se na vakcinaciju. Ukoliko se radi o maloljetnom licu, obavještava se jedan od roditelja/staralaca lica koje se vakciniše.

Kako su naveli iz UIP-a, u proteklom periodu u komunikaciji sa domovima zdravlja uočeno je da roditelji imaju različita mišljenja da li djecu treba vakcinisati, a što u velikoj mjeri podstiču informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama.

“Nastojimo kada god imamo priliku da djelujemo preventivno, te smo isticali javna obavještenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju djece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svijesti o važnosti vakcinacije”, naveli su.

Podsjećamo, krajem marta u lаbоrаtоriјi Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Republike Srpske pоtvrđеnо је dа је јоš јеdаn pаciјеnt оbоliо оd mоrbilа, a to je bio 12. pаciјеnt koji je оbоliо оd mоrbilа u ovom entitetu u ovoj godini.

Prema informacijama kojima raspolaže zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije se značajno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje značajno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od strane kompetentnih zdravstvenih radnika, ali i informacije o epidemijskoj pojavi morbila u dugim zemljama, naročito u Srbiji.

“S obzirom na intezivne aktivnosti koje provodi JU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, još jednom apelujemo na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice”, rekli su iz UIP-a.

Važno je naglasiti da nabavku svih vakcina za djecu vrši JU „Institut za javno zdravstvo“ Republike Srpske. Uz svaku seriju vakcine dobavljač dostavlja dokaz o kvalitetu koji izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Vakcine se čuvaju u rashladnim uređajima, a transport ka domovima zdravlja se takođe robavlja u hladnom lancu. Domovi zdravlja vakcinu čuvaju u rashladnim uređajima u kojima je obezbijeđeno kontinuirano praćenje teperature, a vodi se i svakodnevna pisana evidencija.

Sva lica koja obavljaju vakcinaciju prolaze dodatnu obuku u Institutu i dobijaju certifikat, koji se obnavlja svake četiri godine. Prije davanja vakcine provjerava se dokaz o kvalitetu koji je izdala Agencija, serijski broj, rok upotrebe, senzorna svojstva vakcine itd. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje