Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izmjena zakona u TK: Kazne do 1.500 KM za roditelje učenika asocijalnog ponašanja

Preuzmite sliku

Na danas održanoj 12. vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona izmjenama zakona stvaraju se preduslovi za sigurniji boravak djece u školama.

Kao što je to i najavljeno, u cilju stvaranja preduslova za što sigurniji boravak učenika u školama u Tuzlanskom kantonu, Vlada je danas utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Ovim izmjenama stvaraju se pravne osnove za donošenje i drugih propisa kojima će se regulisati ponašanje učenika tokom školovanja, te ponašanje roditelja vezano za saradnju sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika.

Također, izmjene predviđaju i odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potrebu stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog obezbjeđenja u školama.

Izmjene i dopune predviđaju i skoro donošenje drugog propisa koji će urediti kućni red u školi te obavezu roditelja da osiguraju da se dijete, tokom trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava principa i pravila koje će taj propis definirati.

Ovim izmjenama definiraju se kazne, od 500 KM do 1.500 KM, kao sankcija za roditelje koji ne postupaju u skladu sa propisanim obavezama.

Imajući u vidu neophodnost hitnog postupanja, prijedlozi zakona upućeni su u Skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje