Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Percepcija u javnosti je lošija nego što je realno stanje u državi

Preuzmite sliku

Godina na izmaku bila je opterećena vraćanjem u prošlost i to je bilo neizbježno, rekao je u intervjuu za BHRT član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je pojasnio kako je suočavanje s prošlošću bilo neizbježno jer je 2017. godine navršeno 25 godina od početka rata, stvaranja vojski i paravojski, od prvih teških zločina.

Navršilo se, kako je kazao, i deset godina od presude za genocid u Srebrenici, izrečene su i dramatično važne presude u Hagu i sve je to uticalo na vraćanje u prošlost.

“Zbog toga su koalicije bile destabilizirane i ranjene, ali ipak su one iznijele neke stvari”, rekao je Bakir Izetbegović.

“Neki su bili preoptimistični na početku godine, a neki od nas nismo htjeli taj preveliki optimizam da umanjujemo”, rekao je Izetbegović. Ocijenio je da je percepcija u javnosti lošija nego što je realno stanje u državi.

“Kasni se sa Upitnikom, recimo Republika Srpska pet mjeseci uopće nije dostavila odgovore. Postoje razlozi zašto se kasnilo, ali ja se nadam da će odgovori na Upitnik biti predati za nekih 15 do 20 dana”, nada se Izetbegović.

Slična stvar je i sa aktivacijom MAP-a, gdje je, kako kaže, grčevit otpor pružen iz Republike Srpske, tako da su “jasni razlozi kašnjenja koji su rezultat opstrukcija”.

“Unutar same koalicije je bilo, nažalost, politikanstva, jer smo potpisali neke obavezujuće papire, agende, kojih se poslije toga mnogi nisu držali”, tvrdi Bakir Izetbegović.

Ništa od Dejtona 2

Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije, mora profunkcionirati bez stranaca, smatra Izetbegović, te navodi da sve medijacije mogu biti privremene mjere, koje će omogućiti da BiH konačno profunkcionira sama.

“Ne možemo mi dovijeka imati OHR i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. I ona je u zadnjih deset godina u velikoj mjeri prepustila Bosni i Hercegovini da “prohoda”, da to sve profukcionira bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice”, kaže za BHRT član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Smatra da BiH mora proći neophodnu fazu u kojoj će konačno četiri, pet ili šest aktera koji čine koalicije u BiH sazrijeti.

“Pa možda nije ni loše da iskušaju, da vidimo koliko mogu postići sa tim nekim pretjeranim postizanjem ciljeva koji su na liniji nekih ratnih obećanja i ambicija. Poslije toga će se svako vratiti onome što je realno”, smatra Izetbegović.

Dejton 2 Izetbegović ne smatra realnom opcijom, jer je to, kako vjeruje, konferencija koja bi morala biti ozbiljno pripremljena, a ako ne bi bila, to bi stvari moglo povući unazad.

Ugroženo je formiranje vlasti
Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda smatra da zbog izbornog zakona neće biti ugrožen izborni proces, ali da može biti ugroženo formiranje vlasti, jer ono zavisi od Doma naroda koji, s obzirom na presudu Ustavnog suda, ne može biti formiran.

“Prostor nam je jako sužen kada je u pitanju Dom naroda Federacije. Prema Ustavu Federacije svakom kantonu pripada jedno mjesto, ukoliko je predstavnik tog naroda izabran u taj kanton, odnosno kantonalnu skupštinu. Do sada smo redovno imali devet do deset predstavnika i onda od 17 vam preostaje nekih sedam ili osam da biste sa tim brojem napravili neki bolji balans koji je u skladu sa presudom”, navodi Izetbegović.

Zbog toga što se radi o malom broju mjesta, odnosno malom prostoru za manevriranje bit će teško pronaći rješenje, ali postoji nada da će ipak biti pronađeno rješenje, vjeruje Bakir Izetbegović. Smatra da bi u vezi ovog pitanja dobro došla medijacija međunarodne zajednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje