Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Nismo se dogovorili, bh. blok ne želi sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

Preuzmite sliku

SDA je danas dala prijedlog formiranja koalicije za formiranje vlasti u naredne četiri godine, rekao je predsjendik SDA Bakir Izetebgović, nakon sastanak sa čelnicima BH Bloka u Sarajevu.

Izetbegović smatra kako bi SDA, SNSD, HDZ i BH blok trebali činiti vlast, da bi ta vlast bila stabilna , ali, kako je rekao, “boji se da predstavnici BH bloka nisu za to.”

On je rekao da postoji šansa da BH u naredne četiri godine napravi snažan iskorak.

„Nismo dogovorili koaliciju, jer mislim da koaliciju treba da sačinjavaju političke stranke. S druge stranke BH blok izbjegava koaliciju s etnički strankama uključujući SDA, a ne vidim način da se izbjegnu stranke koje su dobile podršku naroda poput SNSD-a i HDZ-a, pa i nas“, smatra Izetbegović.

Nikšić je dodao kako je na današnjem sastanku otvoreno niz tema.

„Razgovarali smo o mnogim stvarima o kojima imamo različita viđenja. Važno je reći da i mi pravimo razliku između vladajućih stranaka kada je u pitanju njihov odnos prema državi, odnosno stvarima koje su se dešavale u prošlosti. Važno je da smo dobili danas program kiji je uradila SDA, a mi ćemo do kraja sedmice imati neki svoj stav“, dodao je Nikšić.

Kao BH blok ne možemo participirati u vlasti u RS-u, pa zbog toga, rekao je Nikšić, pratimo razliku između entiteta i države.

„Nismo spremni biti dio priče i koalicije s nacionalnim strankama. Nećemo biti dio te koalicije, ali možemo biti podrška nekoj manjinskoj vladi“, istakao je Nikšić.

Izetbegović i Nikšić su potvrdili da će uslijediti i sastanci sa SNSD-om i HDZ BiH. Izetbegović nije mogao precizirati kada će održati sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a ali se to neće desiti do 6. decembra.

Nikšić je kazao da će BH blok održati sastanke sa HDZ BiH i SNSD-om u nekom narednom periodu i da je važno razgovarati. (Patrija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,