Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Nije mudro izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas kako nije mudro ni odgovorno izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti Bosne i Hercegovine.

– Vidjet ćemo kako će se to sve zajedno završiti. SDA je pobjednička stranka. Pogledajte sve liste – državnog parlamenta, federalnog parlamenta, kantonalnih skupština, SDA je redovito prva, zatim nekoliko praznih mjesta, onda sljedeća. SDA je skoro duplo jača od sljedeće najjače stranke iz ovog probosanskog fronta – naveo je Izetbegović komentirajući aktuelnu situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u BiH nakon održanih Općih izbora.

Izetbegović smatra kako će to imati sigurno svoje posljedice.

– Nije riječ o izbacivanju SDA, niti strukture političara iz SDA iz vlasti, nego izbacivanja volje, jezgra patriotskog u BiH koje SDA predstavlja, svega onoga što je i u ovom zadnjem mandatu i u ovih 32 godine radila SDA za ovu državu – istaknuo je lider SDA.

Po njegovim riječima, nije mudro popustiti “pred željama nekih stranaca i učiniti tu stvar radi komadića vlasti, koja će biti vrlo teška u sljedeće četiri godine”.

– Nikome ne bi preporučio da takvu stvar radi. Vidjet ćemo da li će to uspjeti da urade, jer u Domu naroda je taj kontrolni paket. Ovo trčkaranje za HDZ-om, nuđenje u odnosu na Dodika, to vrijeđa one koji su četiri godine kritikovali SDA što je u toj koaliciji, koja je neizbježna, i vrijeđa sve građane, vrijeđa sve patriote. Mislim da ljudi koji su glasali za ovu “Osmorku” nisu očekivali takve stvari od njih – kazao je predsjednik SDA.

Komentirajući najavu evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varhelyja da bi BiH u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU, Izetbegović je kazao da je to jedan mali, simboličan korak za BiH, koji budi novu nadu, koji ulijeva novi entuzijazam.

– Međutim, na žalost, mi nismo ispunili sve ono što smo trebali ispuniti, a što je ustvari sadržaj. Nama su potrebne reforme, nama su potrebne promjene u BiH – naveo je Izetbegović.

Kaže da je dobro imati taj korak, te da je on odavno najavljen i “čekali su ustvari da se završe izbori i da se ta stvar uradi”.

– Vjerujem da ćemo dobiti kandidatski status – zaključio je Izetbegović u izjavi za Fenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,