Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Neka pošteno kažu šta su pregovarali kod Dodika ili će to Čović objaviti

Preuzmite sliku

Lider SDA Bakir Izetbegović poručio je u petak strankama “Trojke” da se “vade iz živog blata u koje su sami zagazili” odbacujući još jednom poziv ovih stranaka da se razgovara o izbornim reformama.

Izetbegović se nakon sjednice Predsjedništva SDA obratio javnosti ocijenivši da je trenutni saziv Vijeća ministara BiH jedan do najgorih.

“Jučer je bilo godinu dana od kada je imenovan ovaj saziv Vijeća ministara. Mi kao opoziciona stranka kad govorimo kritički o vlasti mogli bi karikirati stvari, umanjivati rezultate, ali u ovom slučaju o radu, odnosne neradu Vijeća ministara sasvim dovoljno govore brojke. Od 20 pozicija koliko broji VM Bošnjaci su dobili samo pet, dakle narod koji čini preko 50 posto stanovništva (dobio je četvrtinu). Predat je sigurnosni sektor, finansije, UIO, Agencija za državnu službu itd. Od planiranih 50 zakona usvojeno je tek 12, a od tih usvojenih zakona šest su dopune i izmjene. Nijedan prijedlog zakona koji su predložile stranke “Trojke” nije se našao pred Parlamentarnom skupštinom, dakle ignorisani su od dvojca SNSD i HDZ. Ovaj dvojac faktički vlada, uz saglasnost i podršku ‘Trojke'”, kazao je predsjednik SDA.

Naveo je kako su stranke “Trojke” pristale na plinsku interkonekciju, “dale zgradu UIO-a za Dodikovog kuma” tvrdeći da je to kompromis za evropski put, ali da, kako je dodao, nismo se uopšte pomakli na tom putu…

“O NATO su prestali da pričaju. Budžet za 2024. nije ni predložen, to je najveći nerad. A dogovoru na privatnom imanju Dodika? Sve što je ‘Trojka’ do sada prepustila i popustila je bilo moguće popraviti, ali ovo što su krenuli uraditi u Bakincima je bilo nepopravljivo i nanijelo bi zabrinjavajuću štetu BiH. Kad je u pitanju Predsjedništvo, Ustavni sud, CIK itd. – Čović je kazao da ima snimljen razgovor pa neka čuju sebe šta su govorili”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA poručio je strankama “Trojke” da se sad sami vade iz živog blata u koje su upali.

“Kad smo imali razgovore u Neumu dvije stranke ‘Trojke’ kazale su da neće učestvovati, i pored poziva iz Vašingtona i Brisela, i da treba vlast preuzeti odgovornost. Sad kad su se zapetljali u Bakincima zovu sve da im pomogu da se vade iz živog blata u koje su zagazili. Neka otvoreno kažu šta su pregovarali kod Dodika, a ako oni ne kažu vjorovatno će objaviti Čović. Dakle, radi se o najvažnijim promjenama, funkcionisanju temeljnih institucija, Ustavni sud, Predsjedništvo, CIK – sve je to trebalo biti izmijenjeno na način da više nema odbrane BiH”, zaključio je prvi čovjek SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje