Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz BiH 10.000 iftara za sirijske izbjeglice (FOTO)

Preuzmite sliku

Udruženje Pomozi.ba osiguralo je 10.000 iftara za sirijske izbjeglice koje se nalaze u kampovima u matičnoj zemlji koja je već šest godina zahvaćena ratom, javlja Anadolu Agency (AA).

Iftari će biti pripremljeni u kuhinji u turskoj pokrajini Kilis nakon čega će biti podijeljeni u različitim kampovima u Siriji.

Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba kazao je da je u pitanju 10.000 iftara koje su uplatili za sirijske izbjeglice, a koje se nalaze na granici između Turske i Sirije.

Iftari su i za izbjeglice u kampovima unutar Sirije. Na osnovu informacija koje smo mi dobili od IHH kuhinja u kojoj će se pripremati iftari se nalazi u Kilisu, a onda se distribuiraju u Siriji. Tačno ne znam o kojim kampovima je riječ. Nakon isporuke iftara imat ćemo dodatne informacije sa terena”, istakao je Karalić.

Naglasio je da su oni sredstva prebacili humanitarnoj organizaciji IHH.

“To je ista organizacija kojoj smo isporučili sredstva prije tri godine. Sredstva su njima prebačena preko naše partnerske organizacije Solidarnost iz Bihaća i u ovih par dana, tačnije do kraja ramazana, tih 10.000 iftara bit će isporučeno ljudima u kampovima”, pojasnio je Karalić.

Istakao je da će hrana biti pripremljena u turskoj pokrajini Kilis i dogovor je bio, sa predstavnicima IHH, da jedan njihov čovjek otputuje tamo i aktivno učestvuje u pripremi hrane.

Međutim, zbog napada od sinoć na aerodromu Ataturk u Istanbulu vidjet će da li će to biti moguće realizovati. Vrijednost donacije za iftare je oko 40.000 KM. Riječ je o sredstvima koja su, uglavnom, prikupljena krajem prošle godine kada su radili veliku akciju za izbjeglice.

Podsjetio je i na konvoj sa pomoći od prije tri godine za Sirijce koji je, kako je kazao Karalić, vjerovatno bio i prvi konvoj sa pomoći koji je iz BiH otišao u neku ratom zahvaćenu zemlju.

“Željeli smo da pokažamo da smo napokon i mi u mogućnosti da pomognemo nekome ko je trenutno u ratu jer smo uvijek mi bili ti kojima je pomoć dolazila“, dodao je Karalić.

Kako je kazao da sada mogu govoriti o krajnjim rezultatima kada su u pitanju ramazanske aktivnosti ove organizacije.

Došli smo do cifre oko 15.000 iftara. Dakle, 10.000 iftara koji su uplaćeni za izbjeglice te oko 5.000 iftara ovdje u BiH u 20-tak manjih gradova i mjesta u BiH. Također, isporučili smo još više od 6.000 obroka za socijalno najugroženije kategorije. Uz sve to podijeljeno je oko 1.000 paketa kako higijenskih tako i prehrambenih”, ispričao je Karalić.

Prema njegovim riječima, do kraja ramazana će ispuniti dato obećanje, a to je da tokom ovog svetog mjeseca pomognu 30.000 ljudi.

U petak planiraju napraviti iftare za rudare rudnika Kakanj i Breza. Također, jedan šleper pomoći, prvenstveno higijenskih potrepština, šalju u narednim danima za Srbiju za izbjeglice koje još uvijek prolaze tim područjem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,