Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Inzko podnosi sutra izvještaj UN-u o BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratit će se sutra Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi prezentirao 50. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju implementacije mira u Bosni i Hercegovini. 

Pedeseti izvještaj odnosi se na period od 11. aprila do 21. oktobra 2016. godine, najavljeno je iz OHR-a.

Ključni izazov u ovom vremenskom periodu bilo je pitanje referenduma u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj koji je organizovan uprkos odluci Ustavnog suda BiH.

Referendum u RS-u je prekršio dvije ključne odluke Ustavnog suda. Održavanjem referenduma uprkos direktnoj zabrani Ustavnog suda, vlasti RS-a su upriličile aktivnosti koje upućuju da nisu uzete u obzir odluke propisane državnim zakonom, već da se primjenjuju onda kada vlastima RS to odgovara, prenosi Fena.

“Zabrinut sam zbog utjecaja ovih odluka na mir i stabilnost, posebno jer su vlasti RS-a ranije prijetile da će organizovati referendum o otcjepljenju 2018.

Zbog nastale situacije, podnio sam poseban izvještaj o referendumu i odlukama koje mogu ugroziti provođenje zakona.

Kada je u pitanju popis stanovništva objavljivanje rezultata uprkos znatnom kašnjenju, izazvalo je neslaganje o metodologiji obrade rezultata te su vlasti RS-a zatražile da se osobe koje rade ili studiraju u inostranstvu ne smatraju rezidentnim stanovnicima.

Kada su u pitanju lokalni izbori građani BiH su 2. oktobra glasali na šestim lokalnim izborima nakon rata. Čini se da su pobjednici stranke koji u svojoj retorici naglašavaju interese jednog od tri konstitutivna naroda. Izbori su protekli uglavnom mirno, ako se izuzme Stolac gdje će se izborni proces morati ponoviti. U Srebrenici, gradu poznatom po genocidu, sporovi o konačnom rezultatu se još uvijek vode.

Kada je u pitanju odnos vladajuće vladajuće stranke u Republici Srpskoj sam dobio stotine razglednica s porukom: “Visoki predstavniče, idi kući, Srpska nastavlja da slavi”. Primio sam i dvadesetak prijetnji smrću zbog čega Tužilaštvo BiH vodi istragu”,

Direktni prijenos obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija može se pratiti putem webcast servisa UN-a na adresi http://webtv.un.org/ u utorak, 8. novembra 2016.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a počinje u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,