Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Investicija vrijedna više od 200 miliona KM: Federacija gradi dva vjetroparka

Preuzmite sliku

Tokom 2021. godine, u Federaciji BiH će početi izgradnja dva vjetroparka a ukupna invesicija procjenjuje se na oko 210 miliona KM.

Izgradnjom vjetroelektrane snage do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu stvaraju se uvjeti za proizvodnju električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema, saopćilo je Vijeće ministara BiH nakon što je prihvatio inicijativu i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfV-a, Frankfurt na Majni (KfV), i Bosne i Hercegovine.

Zajam je težak 36 miliona eura, a našu zemlju u pregovorima će predstavljati Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (agencija za izvršenje projekta). Projekat će, tvrdi Vijeće ministara, doprinijeti ekonomskom razvoju BiH, uz korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje stakleničkih gasova.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 75 miliona eura, a finansirala bi se sredstvima kredita KfV i EIB-a u iznosima po 36 miliona eura i vlastitim izvorima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u iznosu tri miliona eura.

Izgradnja prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo treba da počne u avgustu, čime bi se ovaj kanton priključio zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Vjetroelektrana Ivan sedlo–Hadžići investicione je vrijednosti oko 30 miliona eura i činilo bi je pet vjetroagregata jačine po pet megavata.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić potpisao je Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane “Ivan sedlo–Hadžići” sa direktorom kompanije Sazlon Wind Energy BiH Samirom Džaferbegovićem, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade Kantona Sarajevo i ove kompanije.

Ističući da je interes Kantona proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u što većoj mjeri, Delić je rekao da vjetroelektrane nemaju štetnog uticaja na prirodu, a da proizvode energiju veće snage od one dobijene iz hidrocentrala.

– Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine, najavio je Džaferbegović. (Slobodna Bosna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,