Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori otkrili 230 neprijavljenih radnika tokom 402 inspekcijska nadzora

Preuzmite sliku

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH otkrili su 230 neprijavljenih radnika tokom 402 inspekcijska nadzora poreskih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti na širem području FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 76 objekata i izdato 325 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 834.250 KM, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 163 obveznika koji nisu evidentirali promet Fiskalnim uređajem, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 14 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Poreska uprava FBiH uputila je poziv sudovima da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale brži i veći preventivni učinak.

“Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na poreske obveznike i poštovanje zakona”, navode iz federalne Poreske uprave.

U saopštenju se dodaje da će biti nastavljen inspekcijski nadzor na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.

Kontrole su izvršene u petak, 11. augusta, i tokom vikenda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje