Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija uz asistenciju policije zaustavila nezakonito vađenje šljunka iz Save

Preuzmite sliku

Federalna vodna inspekcija uspješno je danas, uz asistenciju pripadnika policije Posavskog kantona, okončala dvomjesečni inspekcijski nadzor po zaprimljenoj prijavi o nezakonitom vađenju šljunka iz vodotoka rijeke Save u opštini Domaljevac.

Nakon zaprimljene telefonske prijave, Federalna vodna inspekcija je, shodno Zakonu o vodama FBiH u saradnji s inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Posavskog kantona izvršila nekoliko inspekcijskih nadzora na obalama vodotoka rijeke Save u opštini Domaljevac.

O tome je sačinjeno i više zapisnika kojima su konstatovane aktivnosti i identifikovana fizička lica koja su sukcesivno u toku proteklih mjeseci nezakonito vadila šljunak, objavljeno je na zvaničnoj stranici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O svemu je, u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH, blagovremeno obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

Uz tehničku podršku Agencije za vodno područje rijeke Save, vrši se mjerenje i utvrđivanje količine izvađenog šljunka, s ciljem preduzimanja daljih mjera i saniranja vodotoka rijeke Save.

Federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić istakao je da je u skladu sa Zakonom o vodama, vađenje materijala iz vodotoka dozvoljeno samo u obimu i na način koji bitno ne mijenja prirodne procese, ne remeti prirodnu ravnotežu ekosistema ili ne pospješuje štetno djelovanje voda.

“Štetne posljedice nedozvoljenog i neplanskog vađenja materijala iz vodotokova su dalekosežne i predstavljaju rizik za životnu sredinu, društvo i ekonomiju, a u slučaju rijeke Save, ugrožena je i kineta plovnog puta za brodove”, dodao je Smailagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,