Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Srebrenici skinuta sa Dnevnog reda Skupštine

Preuzmite sliku

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Srebrenici skinuta je sa Dnevnog reda Skupštine.

Iako je to bila i želja bošnjačkih odbornika, nisu u potpunosti zadovoljni jer je rasprava samo prolongirana za narednu sjednicu.

“Već na narednoj sjednici, to je i najavljeno, možemo očekivati ponovo te odluke na dnevnom redu. Mogu izraziti zadovoljstvo da je to skinuto s dnevnog reda, ali itekako jako sam nezadovoljan da se s tim nije završilo, da nije došlo do promjene mišljenja da u Srebrenici se treba razgovarati i dogovarati, da Srbi i Bošnjaci trebaju zajedno donositi odluke, već će na nekoj od narednih sjednica ponovo biti te tačke dnevnog reda.”, kazao je Almir Dudić, predsjednik kluba Bošnjaka.

  • Razlog zbog kojeg ova tačka danas nije razmatrana je tehničke prirode.

    “U pitanju je tehnički uslov, nestizanje obimnog posla koji je pred nama obzirom da je to bila poznanica svima nama oko promjene ulica, susreli smo se s mnogim aktivnostima koje nismo u prvi mah planirali i nismo stigli sve pripremiti onako kako to zakon obavezuje. To se sve mora izdefinisati u narednom periodu i mi ćemo se potruditi da angažujemo više ljudi na tom poslu kako bi bio kvalitetno završen u skladu s procedurama.”, kazao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice dodavši još da u prijedlozima nema imena ratnih zločinaca zbog čega strahuju bošnjački odbornici.

    Ono što je za sada poznato je da će ulica Maršala Tita biti Ulica Republike Srpske, a ulica Reufa SelmanagićaDubrovačka.

    Je li opravdana zabrinutost Bošnjaka i hoće li Grujičić održati riječ da provokacija u nazivima neće biti, pokazat će se već na narednoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje