Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inicijativa DF-a: Proglašavanje 25. maja Danom žalosti u čitavoj BiH

Preuzmite sliku

Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine uputio je danas u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim nadležnostima, donese odluku o proglašavanju Dana žalosti u čitavoj Bosni i Hercegovini povodom 25. maja.

Naime, 25. maja se obilježava dan teškog zločina nad tuzlanskom mladošću počinjenog od strane paravojnih formacija tzv. Vojske Republike Srpske 1995. godine.

Od Vijeća ministara BiH traži se da u saradnji sa drugim nadležnim državnim institucijama poduzme sve mjere prema nadležnim organima Republike Srbije za izručenje počinilaca ovog gnusnog zločina institucijama Bosne i Hercegovine – na prvom mjestu zločinca Novaka Đukića, kao i da, u okviru svojih nadležnosti, “zahtijeva hitno krivično procesuiranje i izručenje Bosni i Hercegovini i drugih organizatora i izvršilaca ovog gnusnog ratnog zločina, a u cilju razvijanja kulture sjećanja i dobrosusjedskih odnosa, te dostojanstvenog odavanja dužnog poštovanja nevinim žrtvama ovog teškog zločina i dostojanstvenog izražavanja saučešća porodicama nevinih žrtava”.

  • U obrazloženju se navodi da je na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine ubijena 71 osoba, a ranjeno je i masakrirano više od 200 uglavnom mladih ljudi (mladića i djevojaka) različite etničke pripadnosti, sa trajnim posljedicama za dalji život – po čemu će ovaj zločin paravojske RS-a ostati posebno upamćen.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje