Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Impresivna građevina: Ovako će izgledati most koji će spajati dvije obale Neretve na autoputu A1

Preuzmite sliku

Projektantska firma Walter na zvaničnoj web stranici prezentirala je izgled mosta Počitelj.

Most koji će spajati dvije obale Neretve na autoputu A1 dug je 945, a visok 100 metara sa rasponskom konstrukcijom od 147 metara. Sa ovakvim gabaritima ali i predivnim lokalitetom ovo će sigurno biti jedna od najimpresivnijih građevina uopće u našoj zemlji, ali i cjelokupnoj regiji.

“IPSA je zadužena za projektovanje mosta još 2015. godine, a zadužilo ih je Javno preduzeće Autoceste FBiH. Razvili su glavni dizajnerski projekt konvencionalnim metodama, a 2018. odlučili su pokazati svoje kompetencije za buduće projekte koji zahtijevaju implementaciju BIM tehnologija. Odabrali su Walter za svog strateškog BIM partnera te smo u razdoblju od dvije sedmice uspjeli razviti potpuno parametrični BIM model temeljen na njihovom izvornom dizajnu”, naveli su iz Waltera.

  • Most Počitelj nalazi se na dionici Počitelj – Zvirovići koja je duga 11,2 kilometra, a na koju se nadovezuje dionica Buna – Počitelj koja je u izgradnji. Javnosti je poznat problem dionice Počitelj – Zvirovići i razlog zbog kojeg se godinama čeka na početak radova, a to je kontinuirano obaranje tendera. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,