Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Igor Crnadak o Trećem samitu o Zapadnom Balkanu: EU je odlučna da nastavi proces proširenja

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas kako je poruka da je Evropska unija odlučna da nastavi proces proširenja jedna od najvažnijih kad je riječ o Trećem samitu o Zapadnom Blkanu koji je održan 4. jula u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA). 

„Dosta pažnje je posvećeno onome što slijedi nakon Brexita. Vrlo važna činjenica za BiH je da je EU odlučna da se proces proširenja nastavi i da rezultati referenduma u Velikoj Britaniji neće uticati na to. S naše strane smo potvrdili opredjeljenje cijelog regiona da se proces nastavi. Postoji neizvijesnost, ali su predstavnici EU poslali poruku da imaju vrlo jasnu viziju budućnosti i da će učiniti sve da ona ostane politički i ekonomski jaka. Vrhunski interes EU i Zapadnog Balkana je da se proces proširenja nastavi. To je jasna poruka Evrope, koja je nedvosmislena“, kazao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH naglasio je da se u Parizu razgovaralo i o drugim temama, od kojih je izdvojio proces razvoja regiona i osnivanje regionalnog centra za pitanje mladih.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana istakle su da su opredijeljene za nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa i da se nastavi Berlinski proces u smislu finansijske i infrastrukturne podrške razvoju regiona. Za nas je posebno važno da BiH što prije dođe do transportne strategije kako bi nastavila započete projekte. Određeni broj projekata neće morati čekati sljedeću konferenciju u Rimu, nego će i prije toga, ukoliko se stvari budu dobro razvijale, moći dobiti saglasnost za njihovu realizaciju“, rekao je Crnadak.

Naglasio je kako je BiH pozdravila formiranje centra za mlade, jer je pitanje mladih apsolutno na vrhu prioriteta svih zemalja u regionu.

“Time nismo završili posao i važno je da svaka unutar sebe, posebno BiH i entiteti, radi maksimalno na tome da se popravi situacija vezana za mlade ljude.“

Crnadak je dodao da su pred Evropskom unijom i Zapadnim Balkanom zajednički izazovi kao što su poboljšanje saradnje na polju borbe protiv terorizma i ekstremnog radikalizma i problema koji proizilaze iz migracija.

Istakao je da je pred BiH veoma važan datum, 18. juli, kada će zemlja saznati kakav je odgovor na njenu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Po njemu, i dalje postoje šanse da BiH dobije pozitivan odgovor te da svi u zemlji znaju šta trebaju uraditi kako bi do toga došlo. Poruke koje su uputili evropski lideri, prema Crnatku, pokazale su punu podršku BiH na putu evropskih integracija i reformi koje se provode. Sa samita NATO-a, koji će se održati narednog vikenda u Varšavi i na kojem će bh. delegacija učestvovati kao zemlja partner, također, očekuje pozitivne poruke.

Predstavnici šest zemalja Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se 4. jula u Parizu na Trećem samitu o zapadnom Balkanu u sklopu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje Jugoistočne Evrope kroz regionalnu saradnju na konkretnim projektima približile Evropskoj uniji.

Samit u Parizu nastavak je procesa koji je počeo sastankom 28. augusta 2014. u Berlinu, a nastavljen godinu dana kasnije samitom u Beču. U sklopu procesa predviđeno je održavanje pet takvih samita do 2018. godine.

U Parizu su se okupile delegacije 12 zemalja, šest iz Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Francuska, Italija i Austrija) i šest iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,