Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

ICMP: Usvajanje ove Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije

Preuzmite sliku

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja i podržava usvajanje Rezolucije ‘Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine’ od Opće skupštine UN. Ova svečana odluka predstavlja značajan korak u priznavanju i poštovanju sjećanja na žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, navodi se u saopćenju.

Skoro 30 godina ICMP je posvećen rješavanju pitanja osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava i drugih uzroka, uključujući genocid u Srebrenici.

Ovaj pažljiv pristup identifikaciji nije samo pružio olakšanje porodicama žrtava, već je i odigrao ključnu ulogu u dokumentovanju zločina počinjenih tokom genocida i privođenju počinitelja pravdi.

Do danas je više od 7,000 od više od 8,000 prijavljenih nestalih u Srebrenici u julu 1995. godine pronađeno i identificirano. Uprkos izazovima koje predstavlja protok vremena, zajedno sa partnerima, ICMP ostaje odlučan u svojoj posvećenosti nastavku rada na pronalaženju preostalih nestalih osoba.

“Uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije služi kao dirljiv podsjetnik na trajni uticaj genocida na pojedince, porodice i zajednice. Naglašava imperativ očuvanja ljudskog dostojanstva i osnovnih prava, te potvrđuje našu kolektivnu posvećenost sprječavanju da se takve strahote ikada ponove. ICMP stoji u solidarnosti sa preživjelima, porodicama žrtava i svim onima pogođenim genocidom u Srebrenici. Usvajanje ove Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije”, ističe se u saopćenju ICMP-a

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje