Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iako je polovina novembra na ulicama Mostara brojni turisti

Preuzmite sliku

Iako je ljetna turistička sezona već odavno iza nas ulice Mostara su daleko od praznih, pa je i sredinom novembra u Starom gradu moguće vidjeti turiste iz regije ali i iz drugih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Najviše turista je u starogradskom jezgru, u okolini Starog mosta, simbola grada na Neretvi. Nakon što obiđu Stari most, to čuveno djelo osmanske arhitekture, gosti obično posjete i Krivu ćupriju na Radobolji, rijeci koja se ulijeva u Neretvu.

Stari dio grada Mostara mjesto je gdje turisti probaju kvalitetnu hranu iz domaće kuhinje, posvjedoče vještinama mostarskih skakača sa Starog mosta, a potom svrate do čuvenog Kujundžiluka gdje obično kupuju poklone za porodicu i prijatelje.

Možda i najljepši pogled na Stari most pruža se iz dvorišta Koski Mehmed-pašine džamije, udaljene oko 150 metara od mosta, koja je izgrađena davne 1618. godine. Ova džamija je također jedna od nezaobilaznih tačaka većine turista koji posjećuju ovaj grad u Bosni i Hercegovini. Posebna atrakcija je zabilježiti fotografiju sa minareta ove džamije.

Mostar je nedavno dobio i novu atrakciju nazvanu “Skywalk Fortica”, u vidu staklenog vidikovca izgrađenog na brdu Fortica, istočno iznad Mostara, s koje se pruža pogled na grad iz ptičje perspektive. Sve je veći broj turista koji u plan posjete Mostaru kao destinaciju uvrštavaju upravo “SkyWalkFortica”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,