Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

I ovo je BiH: Helifilm predstavlja 4K promo video najljepše tvrđave u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Srebrenik je tvrđava u Bosni i Hercegovini koja se nalazi iznad istoimenog naselja, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tokom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Ugarske, a od 15. stoljeća i Osmanskog carstva.

Smješten je na sjeveroistočnim obroncima Majevice, u selu Gornjem Srebreniku koje je oko 5 km udaljeno od gradića Srebrenika. Podignut je na visokoj, strmoj, usamljenoj i skoro nepristupačnoj stijeni iznad doline rijeke Tinje. Duboki je prokop ispod najpristupačnijeg dijela grada tako da se lokalitetu može pristupiti jedino preko drvenog mosta koji preko provalije povezuje samu stijenu sa ostatkom uzvisine, što je čini neosvojivom na juriš.

Prvi put se spominje 15. februara 1333. godine u ugovoru koji su pod Srebrenikom (tzv. Srebrenička povelja) sklopili ban Stjepan II. Kotromanić (1322. – 1353.) s jedne i predstavnici Dubrovačke republike s druge strane o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih posjeda Republici u zamjenu za godišnji danak od 500 perperâ. Od 1393. godine, kada ga je Hrvatsko-Ugarska prvi put osvojila, pa do 1512., kada su ga Osmanlije na više stoljeća zauzele, više puta je osvajan i opsjedan.

Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika BiH u sastavu astavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik proglasilo je 2. novembra 2004., na sjednici održanoj od 2. do 8. novembra 2004. ovo historijsko područje nacionalnim spomenikom BiH.

Helifilm je upravo najljepšu tvrđavu u Bosni i Hercegovini predstavio u svom novom jednominutnom promo 4K videu. Fascinantni kadori i bajkovit prizor Starog grada Srebrenik ostavit će vas bez teksta!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,