Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisu-l-ulemu: Muamer ef. Zukorlić osvojio 82 glasa

Aktuelni reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas je ponovo izabran na tu funkciju.

To je odlučeno tajnim glasanjem Izbornog tijela IZ u BiH koje je završeno u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Kavazović je dobio 291 glas, a njegov protukandidat Muamer ef. Zukorlić 82 glasa.

 • Husein ef. Kavazović je rođen 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu, općina Gradačac.

  Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine.

  Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu studirao je od 1985. do 1990. godine.

  Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu iz područja šerijatskog prava, a na istom fakultetu je 2017. godine odbranio doktorski rad pod naslovom “Kodifikacija šerijatskog građanskog prava na temeljima hanefijske pravne škole u Egiptu: Primjer Muršid al-ayrana i Majallah al-Ahkam al-adliyyah – komparativna studija“.

  Stručne i druge radove je objavljivao u listovima i časopisima koje izdaje Islamska zajednica u BiH, a učestvovao je i u radu redakcija i uredničkih savjeta nekih od njih.

  Radio je kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu.

  Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine.

  U članstvo Sabora Islamske zajednice u Republici BiH izabran je prije same agresije na našu zemlju.

  Biran je za člana Rijaseta IZ u svim mandatima. Član je Vijeća za fetve IZ u BiH.

  Dao je veliki doprinos u obnovi i radu Tuzlanskog muftijstva i Behram-begove medrese, na uvođenju vjeronauke u osnovne i srednje škole, te u obnavljanju lista “Hikmet”.

  U više mandata je obavljao dužnost predsjednika Školskog odbora Behram-begove medrese u Tuzli.

  Svojim autoritetom je doprinio podizanju zgrade biblioteke Behram-beg u Tuzli.

  Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, prve ustanove za rehabilitaciju ovisnika u okviru Islamske zajednice u BiH.

  Zajedno sa saradnicima, radio je na pokretanju i razvoju Agencije za certificiranje halal-kvalitete IZ u BiH.

  Aktivno je učestvovao u obnovi i izgradnji više od sedamdeset džamija na područjima Podrinja i Posavine.

  Istovremeno, snažno se angažirao i na zbrinjavanju prognanog i izbjeglog stanovništva iz Istočne Bosne tokom agresije, a potom i u obnavljanju infrastrukture IZ u BiH i povratku muslimana u sela i gradove iz kojih su protjerani.

  Član je i predsjednik Savjetodavne radne grupe za definiranje sadržaja u izradi projektne dokumentacije za kompleks Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica.

  U saradnji s muslimanskim dobrotvornim društvom “Merhamet” inicirao je akciju prikupljanja kurbanskog mesa za rad Narodne kuhinje “Imaret“ u Tuzli.

  Pružio je snažnu podršku radu Udruženja muslimanki Sumejja i izdavanju njenog časopisa, kao i radu drugih udruženja iz Tuzle i Bosanskog Podrinja.

  Pokretač je Tuzlanskog ljetnog instituta, koji se realizira u saradnji Cornell univerziteta (SAD) i Behram-begove medrese.

  Inicijator je i seminara za nastavnike i profesore engleskog jezika, koji se realizira u saradnji s Ambasadom SAD-a u Sarajevu, Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK), Behram-begovom medresom i Pedagoškim zavodom TK.

  Učestvovao je u radu međunarodnih islamskih konferencija i naučnih skupova u Istanbulu, Meki, Kairu, Rabatu, Teheranu, Kuvajtu i Džakarti, kao i na naučnim skupovima u BiH.

  Govori arapski i služi se engleskim jezikom. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje