Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Htjeli prevariti osiguravajuće društvo i iscenirali saobraćajnu nesreću

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv dvojice Brčaka optuženih da su s ciljem prevare osiguravajućeg društva inscenirali saobraćajnu nezgodu počinivši krivična djela zloupotrebe osiguranja i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Okončanjem postupka pred lokalnim pravosuđem, Marko Tikvić (50) i Dušan Malić (36) pravosnažno su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta provelo je krivični postupak protiv Tikvića i Malića što su na njima poznatom mjestu, po prethodnom dogovoru i s ciljem da prvooptuženi od osiguravatelja u Republici Austriji naplati kasko osiguranje za svoje vozilo, udarom Malićevog kamiona namjerno oštetili Tikvićev automobil BMW.

Oni su zatim inscenirali saobraćajnu tako što su oštećena vozila dovezli i pozicionirali u kanal pored lokalnog puta u mjestu Donji Rahić. Kad je naišla policijska patrola, oni su joj prijavili da se dogodila saobraćajna nezgoda dajući neistinite informacije o okolnostima njenog nastanka. Ne znajući za njihovu namjeru, policijski službenici sačinili su i ovjerili zabilješku o saobraćajnoj nezgodi s materijalnom štetom, te Maliću izdali prekršajni nalog kojeg je prihvatio. Tikvić je potom oštećenja na automobilu prijavio kao štetu osiguravajućoj kući Generali ver. AG – Wien u Republici Austriji, radi naplate kasko osiguranja.

Uslijed nelogičnosti u prijavi nezgode, Garant osiguranje iz Brčkog zatražilo je saobraćajno vještačenje koje je pokazalo da oštećenja na vozilima nisu mogla nastati na način kako su sudionici navodne nezgode opisali.

Tužilaštvo je potom otvorilo istragu tokom koje su sumnje osiguravajućeg društva u cijelosti potvrđene, te je došlo do podizanja optužnice protiv Tikvića i Malića.

Obojici su stavljena na teret krivična djela zloupotreba osiguranja i ovjeravanje neistinitog sadržaja i to, Tikviću kao izvršiocu, a Maliću kao njegovom pomagaču.

U postupku pred sudovima, Tužilaštvo Distrikta dokazalo je sve tačke optužnice, nakon čega su njih dvojica pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca. Uz to, presudom su obavezani na snošenje troškova kaznenog postupka u iznosu od preko sedam hiljada maraka, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje