Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrabri pripadnici civilne zaštite i na leđima evakuišu građane (FOTO)

Na području Srednjobosanskog kantona u više opština došlo je do izljevanja rijeka usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina zbog začepljenih odvodnih kanala u većini mjesta, te je došlo do izljevanja odvodnih voda na prometnice.

Također, na području SBK zbog naglog topljenja snijega i padalina (kiše) i površinskih voda došlo je do klizišta. U mjestu Podgradina, opština Vitez, pojavilo se klizište kod gradskog bazena pitke vode zbog čega je obustavljena isporuke vode na području grada Vitez.

U mjestu Turići-Vlahović opština Travnik došlo je do klizišta zemlje i kamenja na prometnicu gdje je na toj lokaciji obustavljen promet. U mjestu Bjelo Buče pojavila su tri klizišta, javlja N1.

 • U opštini Novi Travnik došlo je do pucanja glavne vodovodne cijevi pitke vode za grad tako da je obustavljena distribucije vode u cijelom gradu. Otežane putne komunikacije na više mjesta. Do izljevanje vode došlo je u mjesnim zajednicama Bučići, Stojkovići, Rankovići, Nević Polje, Trenica, Kasapovići, Margetići i Šenkovići.

  Vanredno stanje od prirodne nesreće proglašeno je i na cijelom prostoru opštine Busovača.

  Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak obustavljen je promet za sva vozila na više mjesta zbog izljevanja površinske vode. Ugrožena su područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac te Potkraj. Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje.

 • Kovač je istakla kako, na sreću, do sada niko od mještana u ovim područjima nije ugrožen jer su pripadnici civilne zaštite pravovremenim intervencijama spriječili da dođe do neželjenih scenarija.

  U jednom naselju u opštini Busovača izvršena je evakuacija lokalnog stanovništva koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali sa jedne na drugu obalu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,