Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hospitalizirano petnaest rudara u Novoj Biloj i Travniku

Preuzmite sliku

Petnaest rudara rudnika Abid Lolić Bila je zbog povreda, zadobivenih u eksploziji izazvanoj najvjerovatnije zapaljenjem metana, smješteno u bolnicama Fra Mato Nikolić u Novoj Biloj i Travniku. Prema riječima dežurnih ljekara, svi su u stabilnom stanju.

Trakom koja inače ispod zemlje donosi nove tone iskopanog uglja stizali su rudari druge smjene rudnika, povrijeđeni u eksploziji. Brojna kola hitne pomoći i privatna vozila su s rudarima izvučenim iz jame upućivana u bolnice u Novoj Biloj i Travniku. Rodbina i rudari prve smjene sa zebnjom su iščekivali nove informacije. I one su stigle, opet nezvanično – svi su živi. Niko od rudara, ali ni iz uprave, nije želio dati zvaničnu informaciju.

Dr. Igor Figurak, dežurni ljekar u bolni Fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, kazao je kako je primljeno 14 rudara – zbog opekotina i trovanja gasom – od čega je deset zadržano, jedan u intenzivnoj, a ostali na odjelima. Istakao je da su u ovom momentu svi u stabilnom stanju

U travničkoj bolnici, kako je kazao dežurni hirurg Sifet Mrkonja, pregledano je 27 rudara, a pet ih je zadržano. Radi se, kaže, o opekotinama i trovanju ugljen-monoksidom. Svi su izvan životne opasnosti.

U Rudniku Abid Lolić u Biloj oko 18 sati došlo je do eksplozije. U trenutku nesreće u jami se nalazilo između 40 i 50 rudara. Glasnogovornik MUP-a SBK-a Rusmir Prohan kazao je Feni da se još ne zna uzrok nesreće. Rudarski inspektori će obaviti uviđaj, a o nesreći je obaviješten i dežurni tužilac. (Federalna.ba / Foto:Hronika.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje