Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Horor bh. porodilišta: Za mito porodice izdvoje preko 2 miliona KM

Preuzmite sliku

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH.

Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Kroz anketu došlo se do mnogih specifičnih, vrlo osobnih iskustava. U skladu sa datim odgovorima o iznosu novca došlo se do obračuna da je vrijednost poklona kojeg su porodilje ili članovi njenih porodica dale medicinskom osoblju pri porodu, u prosjeku iznos od 141,65 KM.

Dakle, pri svakom porodu osoblje porodilišta primi mito u prosječnom iznosu od 141,65 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da godišnje za mito u porodilištima širom BiH porodice izdvoje nevjerovatnih 2.124.772 KM!

Udruženje Baby Steps je pored istraživanja i prikupljanja informacija od porodilja, dio istraživanja sproveo i kroz prikupljanje ličnih iskustva porodilja.

Ova iskustva su iznimno važna kao svjedok jednom sistemskom problemu, koji iziskuje napore svih nas da bi se stanje značajno popravilo.

Svaka majka, svako dijete, svaka porodica zaslužuje dostojanstven čin poroda, bolje uvjete u porodilištima, ljubaznije osoblje. Nijedna trudnica ne smije biti dovedena u situaciju da razmišlja šta bi bilo ako bi dala “kovertu”? Da li bi se prema njoj ponašali bolje? Da li bi dobila sve ono što joj zakonom pripada? Da li bi ishodi nekih poroda bili drugačiji?

Napominjemo da su iskustva koja dijelimo izrazito bolna. Neke traume su i nakon godina koje su prošle još uvijek žive, neke rane nikad ne zacijele.

Ovo je priča majke koja se porodila u Tuzli.

Šta ustvari činimo drugome ako mi sami pristajemo da dajemo mito? Jeste li se ikada zapitali da osim što je to krivično djelo, mi ustvari uzimamo pravo nekoga drugoga? U ovom slučaju uzimamo pravo na život.

Priča je posebna po mnogo toga. Borba za život majke i djeteta. Borba da se uđe u porođajnu salu jer je neko drugi ko nije u tom trenutku bio hitan slučaj zauzeo mjesto i mirno čekao svoj „plaćeni“ carski rez.

Ne bi li porod trebao biti najljepši trenutak u životu svake majke? Možete li zamisliti kako izgleda porođaj kada vam govore da ćete možda umrijeti ali da vas u salu ne mogu primiti?

Dijeljenjem iskustava svake od nas pomažemo borbu da se ovakve stvari nikada nikome ne ponove! Da se borimo za svoja prava, i da svi skupa ustanemo protiva nepravde. Hvala svim majkama koje su skupile snagu i javno ispričale svoju priču. Naša borba počinje s vama.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,