Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li “snimatelj” današnje tragedije kod Mostara biti kažnjen?!

Preuzmite sliku

Javnost u BiH zgrozio je snimak na kojem se vidi teška saobraćajna nesreća kod Mostara, nakon koje je poginuo 62-godišnji Banjalučanin, Milenko Pudar.

Nesreća se dogodila danas u mjestu Grabovica, kada je automobil kojim je upravljao Pudar prešao u suprotnu traku i ostvario direktni kontakt sa autobusom.

Na društvenom mreži Facebook se pojavio amaterski video tog sudara, a ono što je posebno zgrozilo svakog normalnog čovjeka jesu komentari osobe koja je snimala tragediju, koji su, u najmanju ruku neprimjereni, a neki bi ga nazvali i skandaloznim.

Osoba koja je snimala ni u jednom trenutku nije pokušavala pomoći nakon tragedije, a nije ništa učinila ni da je eventualno spriječi. Ako ne iz ljudskih razloga, osoba je to morala učiniti prema “Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.”

– Učesnik u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko izgubio život ili bio povrijeđen, ili je nastala veća materijalna šteta, dužan je: ostati na mjestu saobraćajne nezgode s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi, ili ako mu je samom potrebna ljekarska pomoć. Zatim je dužan preduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu saobraćajne nezgode, omogućiti normalno odvijanje saobraćaja i nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nezgode i sačuvaju postojeći tragovi pod uvjetom da preduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost saobraćaja. Dužan je i obavijestiti najbližu policijsku stanicu o saobraćajnoj nezgodi i vratiti se na mjesto saobraćajne nezgode i sačekati dolazak službenog lica koje obavlja uviđaj. Lice koje se zatekne ili naiđe na mjesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužno je ukazati pomoć licima povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi – navodi se, između ostalog u Zakonu.

Dakle, ostaje da se vidi kako će u ovom slučaju postupiti službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,