Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hayat obilježava 30 godina od osnivanja

Preuzmite sliku

Na današnji dan 23. februara 1991. godine pušten je signal radija Hayat sa prepravljene taksi radio stanice Motorola za dvije mahale u sarajevskom Starom Gradu. Istog dana u Morića hanu bila je i prva javna promocija, a 24. februara 1992. pušten je signal televizije Neovisni studio Hayat.

U sjećanju na početke u saopćenju se navodi da se 10. februara 1990. sastala sarajevska raja u prostorijama Morića hana kada je dogovoren početak rada Hayata, 21. februara 1990. Hayat je upisan u evidenciju javnih glasila kod Republičkog sekretarijata za informisanje Republike Bosne i Hercegovine.

Godine 1994. razdvojili su se radio i televizija, a oba medija svaki na svoj način postali su dio svakodnevnice građana Sarajeva, slušani i gledani su među bh. građanima u svijetu.

Iz okrilja radija i TV Hayat izašla su najpoznatija novinarska imena danas, kamermani, montažeri, majstori tona, DJ-evi, koji su prve korake napravili upravo u tim medijima. To su sada profesionalci i majstori svog zanata. Ne postoji niti jedan medij u regionu, a pogotovo u BiH, gdje nema barem netko ko je bio vezan za Radio ili TV Hayat, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,