Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Haški optuženici koji su umrli prije odsluženja kazne

Preuzmite sliku

Osmorica optuženih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju umrla su prije uhićenja ili izricanja presude, a bosanskohercegovački Hrvat Slobodan Praljak počinio je samoubistvo u sudnici nakon izricanja presude u srijedu, na dan kada je sud završio 24 godine rada.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostepene kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) završio 24-godišnje postojanje zasjenjen samoubistvom u sudnici.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak (72), umro je u haškoj bolnici pošto je u sudnici popio otrov i nakon izricanja pravomoćne presude kojom mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora rekao da nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu.

Hrvatski Srbin Slavko Dokmanović počino je samoubistvo u pritvoru Haškog suda 29. juna 1995. Optužen za zločine kršenja pravila ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevkse konvencije zbog uloge u pokolju na Ovčari, Dokmanović se objesio kratko prije najavljenog izricanja presude.

Bosanski Srbin Simo Drljača, optužen pred Haškim tribunalom za genocid, ubijen je 10. jula 1997. u Prijedoru u BiH dok je pružao otpor pri uhićenju.

Suoptuženik u njegovu predmetu Milan Kovačević umro je prirodnom smrću u haškome pritvoru 3. avgusta 1998.

Bivši ministar unutarnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković ubio se pucavši sebi u glavu pred zgradom skupštine Jugoslavije 13. aprila 2002. odmah pošto je parlament izglasao zakon o suradnji s ICTY-jem. Stojiljković je bio haški optuženik za zločine na Kosovu.

Milan Babić, koji je početkom 90-ih bio politički vođa hrvatskih Srba, objesio je u haškoj pritvorskoj ćeliji 6. marta 2006. Babić je bio osuđen na kaznu od 13 godina zatvora za zločine počinjene u Hrvatskoj od 1992. do 1995., a pred Haški sud bio je ponovno doveden da svjedoči u slučaju drugog vođe hrvatskih Srba, Milana Martića.

Šest dana nakon što se Babić objesio, bivši predsjednik Srbije te Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je pred sudom odgovarao za zločin genocida i druge ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu, umro je od zatajenja srca 11. marta 2006.

Vojni zapovjednik bosanskih Srba Zdravko Tolimir, umro je 8. februara 2016. Bio je osuđen na doživotni zatvor za genocid, a umro je prirodnom smrću u pritvorskoj jedinici ICTY-ja dok je čekao da bude prebačen u zatvor u kojem će služiti kaznu. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,