Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hajra Ćatić: Nastoje da žrtve izjednače sa zločincima

Preuzmite sliku

Prilikom danas održanog mirnog protesta koji svakog 11. dana u mjesecu organizuju članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja naglasila je da se sve radi kako bi se zločini počinjeni nad Bošnjacima umanjili, te kako bi se izjednačili zločinci sa žrtvama.

˝Godinama jedno te isto ponavljamo. Nismo zadovoljni sa procesima ekshumacija i identifikacija, kao ni zbog ne hapšenja i ne procesuiranja ratnih zločinaca. Hapse Atifa Dudakovića, komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. To nas je povrijedilo, a time šalju poruku da nas žele izjednačiti sa ubicama, iako se zna od strane koje strane je počinjen genocid. Međutim, mi smo se branili i ne mogu nas nikada izjednačiti˝, poručila je Ćatić.

Srebreničanke protest organizuju pod sloganom ˝Pravda nama, kazna zločincima˝. Godinama unazad sa tuzlanskih trgova, Trga slobode i Trga žrtava genocida u Srebrenici, šalju svoje poruke kako se genocid u Srebrenici, počinjen 1995. godine, ne bi zaboravio. Tom prilikom, one nose vezene peškiriće i panoe sa fotografijama ubijenih tokom genocida. Za bezbjednost učesnika i organizaciju protesta u Srebrenici još uvijek se nisu stekli uslovi.  (A. S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje