Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hadžiabdić: BiH prijeti nezapamćena kriza

Preuzmite sliku

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić upozorila je da bi BiH mogla da zapadne u nezapamćenu krizu ukoliko nadležni ne nađu rješenja za otvorena pitanja kada je riječ o izbornom zakonodavstvu.

Imajući u vidu da parlament BiH još nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” , a da se u Federalnom parlamentu to pokušava riješiti kroz izborne jedinice, Hadžiabdićeva je navela da bi nesprovođenje te odluke moglo proizvesti prepreke formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i BiH.

“U nedostatku zakonskih rješenja za sprovođenje posrednih izbora, problem bi mogao eskalirati kada potvrdimo rezultate neposrednih izbora i počne konstituisanje organa vlasti početkom novembra. Vjerujem da ćemo do tada imati neko rješenje, moguće i privremenog karaktera, ali ako ga ne bude mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad prije nije imala”, rekla je Hadžiabdić za Glas Srpske.

Komentaršići zahtjeve pojedinih stranaka da po svaku cijenu “proguraju” izmjene zakona koje predviđaju elektronsko glasanje i video-nadzor, ona je rekla da je uloga CIK-a da sprovodi Izborni zakon BiH.

“Pozdravljamo postepeno i sistematsko uvođenje novih tehnologija, ali situacija na terenu ne dozvoljava radikalne promjene i uvođenje novina bez prethodno obezbijeđenog novca, operativno-logističkih zahvata, uspješnog testiranja i adekvatnih obuka”, naglasila je Hadžiabdićeva.

Ona je ocijenila i da je u “pozadini zahtjeva nekih poslanika da se kompletan CIK smijeni” bio pokušaj “disciplinovanja” CIK-a, sa nastojanjima da se ostvari politički uticaj na komisiju.

“Smatram da je to udar na naš nezavisan rad”, navela je Hadžiabdić. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,