Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grčki ministar: Vrijeme je da BiH otvori pregovore s EU

Preuzmite sliku

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina započne pristupne pregovore s Evropskom unijom, rekao je u utorak grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

„Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji”, rekao je Gerapetritis u Zagrebu, nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošli sedmice iz Strasbourga poručila da će to tijelo Evropskom vijeću preporučiti otvaranje pregovora. Vijeće se sastaje u četvrtak i petak u Briselu.

Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo što Atina dijeli mišljenje Zagreba, pa naglasio kako bi pozitivna odluka za BiH „dala dodatno ohrabrenje”  našoj zemlji, ali i drugim državama zapadnog Balkana, kao i „dodatno ojačala pozicioniranje Evropske unije na ovom području”.

Gerapetritis je naglasio kako eurointegracija tih zemalja služi kao „katalizator mira i stabilnosti u našoj regiji”, a da se kandidatkinje na tom putu treba procjenjivati prema individualnim zaslugama.

Kao najvažnije postignuće Evropske unije naveo je „dugotrajan mir na kontinentu”. On se ne smije uzeti zdravo za gotovo, upozorio je grčki ministar, kazavši kako se situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini mogu preliti i na druge dijelove svijeta.

„Tenzije na Crvenom moru mogu značajno utjecati na opskrbne lance i sigurnost navigacije, a na kraju i na cijene za potrošače. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi”, kazao je grčki ministar, referirajući se na važan pomorski prolaz u kojem jemenski hutisti napadaju trgovačke brodove, prosvjedujući protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze, prenosi Hina.

Dvojica ministara ocijenila su kako Hrvatska i Grčka odlično surađuju u međunarodnim organizacijama poput EU-a i NATO-a, ali i u nizu inicijativa poput SEECP-a, Berlinskog procesa, Triju mora, Jadransko-jonske inicijative i Strategije Evropske unije za jadransku i jonsku regiju.

Gerapetritis je naglasio kako će „vrlo brzo” tako surađivati i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojoj se Hrvatska želi pridružiti.

Grlić Radman je pozdravio „dobru i produktivnu gospodarsku suradnju” dviju država, s nadom da će doći do njezinog osnaživanja na području energetske i prometne infrastrukture, posebno na projektima poput uspostave Jadransko-jonskog plinovoda ili završetka jadransko-jonske autoceste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,