Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Građani ispred hotela Jablanica: “Amire u zatvor!”

Preuzmite sliku

Više stotina građana iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine protestuje u Jablanici u znak podrške brutalno pretučenoj radnici Enisi Klepo.

Nakon performansa posvećen ženama žrtvama nasilja, demonstranti su prošetali Jablanicom i zaustavili se kod hotela Jablanici u kojem je Enisa radila.

Građani su uzvikivali “Amire u zatvor”, aludirajući na vlasnika koji brutalno pretukao radnicu kada je, kako kaže, dala otkaz i tražila da joj isplati platu.

Građani su sve vrijeme skandirali i koristili pištaljke. Policijske snage osiguravale su hotel Jablanica.

Zahtjeve i poruke građana pročitajte ovdje. Protestima prisustvuje veliki broj građana iz raznih gradova, a među njima u si narodni poslanik NSRS Nebojša Vukanović, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić te otac stradalog mladića Dženana Memića Muriz.

“Ovo je strašno. Ja sam porijeklom iz Jablanice, ovo je strašno. Došli smo da damo podršku. Stop nasilju i da se pravda izvrši do kraja”, kazala je građanka koja je došla iz Konjica.

Starija mještanka Jablanice kazala je kako zahtjeva da se počinitelj zatvori.

“Na žensko spustiti ruku, nema smisla. Samo zato što je tražila svoju platu”, kazala je.

Rubina Čengić, novinarka i aktivistkinja, poručila je kako nasilje počinje onog trenutka kada poslodavac ne prijavi radnika, ne da platu, ne plati doprinose…

“Vjerujem da će ovaj skup u jednoj maloj Jablanici poručiti svim ženama u BiH da prijave svaku vrstu zlostavljanja i diskriminacije, a inspektorima i inspektoricama, vještacima i vršnjakinjama, sudijama i sutkinjama, tužiteljima i tužiteljicama da puno radikalnije moraju tretirati nasilje nad ženama. U Srbiji je za pola godine ubijeno 24 žene, ne smijemo dozvoliti da se nama to desi. U ovom slučaju znamo ko je počinitelj, gdje živi i šta radi. Ne bi trebalo biti olakšavajućih okolnosti”, kazala je Čengić za N1. (Foto: N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,