Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gračanlija Hasib Čamdžić ušao u 103. godinu: Postio 95 ramazana, sada ne može radi lijekova

Preuzmite sliku

Hadži ef. Hasib je poručio i današnjim političarima da budu pravedni prema svima jer pravda je život poštenog čovjeka.

Hadži Hasib ef. Čamdžić je najstariji stanovnik Gračanice i okoline. Još uvijek dobrog zdravlja, pamćenja, apetita i lagodnog osmijeha, u subotu je napunio 102 godine i ušao u 103. godinu.

S obzirom da je u svom domu u Gračanici čekao prve teravije i dolazak mubarek mjeseca, rođendanske proslave nije bilo. Posjetili su ga sin, kćer, unuci, praunuci, zetovi.

Starost je stigla 

U posjeti hadži ef. Hasibu bila je i ekipa Pulsa. Bio je sretan kad smo mu čestitali 103. rođendan. Iznenadio je vedrinom kojom je zračio i svojim sjećanjima na razne događaje i naravno lijepim životom sa rahmetli Zejfom, kao i godinama službovanja u džematima Maglaj, Derventa i Gračanica.

– Ništa me ne boli, kažu doktori, stigla je starost. I kažem im, imam dobru doktoricu, unuku Edinu, svaki drugi dan dolazi kod mene, pregleda je. O toj terapiji za starost brine moj sin Adem, koju redovno uzimam. Često razmišljam o svom životu i svom skladnom braku sa suprugom. Nikada neću zaboraviti tri godine koje sam proveo u partizanima, zatim radeći u džematima od Maglaja, Dervente, do povratka u Gračanicu – priča ef. Čamdžić.

Nisu imali, dodaje, pa su obrađivali zemlju, držali stoku da školuju djecu.

– I postio svaki ramazan skoro 95 godina. Kad nije bilo graha, bila je tarhana. Bilo je to mlađe. Žao mi je što zadnje tri godine nisam mogla postiti zbog ovih lijekova. Srce hoće, duša neće – kaže, po svoj prilici, najstariji bh. imam.

Voljeli automobile

Zanimljivo je da je ef. Čamdžić imao imama koji je volio automobile, pa je u “penziji” poslao tri auta Fići i jedan Jugu, a volio je, kaže, i imati dobrog konja i ići na trke.

Hadži efendija Hasib pamti svaki detalj stotinu i više godina svoga života. Sjeća se kako je sa grupom mještana u rodnim Malešićima iskopao bunar kako bi putnici iz Lukavice i Skipovca mogli da piju vodu kada idu u grad, a sjeća se i čuvenog Kiseljaka u selu Ibrići.

Poruka političarima

Hadži ef. Hasib je poručio i današnjim političarima da budu pravedni prema svima jer pravda je život poštenog čovjeka.

– Pravda će stvoriti bolji život za sve. Sjećam se kada sam trebao prijeći iz džemata u Derventi u Gračanicu, Luka Gavran, katolik, rekao mi je: “Hodža, nemoj ići, ako ti je nešto teško, daj da ti mi pomognemo.” Ovako Današnji političari trebaju se ponašati – rekao je ef. Čamdžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje