Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grabar – Kitarović se miješa u BiH: Izborni zakon u toj zemlji je neustavan

Preuzmite sliku

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović istakla je u razgovoru za subotnje izdaje “Slobodne Dalmacije” da je Hrvatskoj potrebna konsenzualna strategija razvoja te da treba napraviti odlučne reforme, čak i po cijenu gubitka izbora.

Grabar – Kitarović je između ostalog komentarisala i vanjsko-političke teme, osvrnuvši se na stanje u BiH.

Istakla je kako je „stvarno zabrinuta zbog BiH“.

“Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju unutarnje stvari zbog traženja izmjene izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom“, istaknula je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu izbornog zakona (u BiH).

“Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje insistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, insistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit svih u BiH,“ rekla je hrvatska predsjednica.

Osvrćući se na odnose Hrvatske i Srbije, izrazila je razočarenje što nije postignut napredak u rješavanju problema nestalih.

“Ne znam kako se osjeća gospodin Vučić (predsjednik Srbije), ali ja se osobno osjećam razočarano što nije postignut napredak na rješavanju pitanja nestalih osoba“, kazala je hrvatska predsjednica. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje