Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gdje se ukopavaju migranti koji umru u BiH?

Preuzmite sliku

U BiH ne postoji jedinstvena evidencija o umrlim migrantima. U nekoliko slučajeva posmrtni ostaci, odnosno tijela migranta transportovana su u njihove zemlje porijekla. Dešavalo se i to da za neke od njih identitet se ne utvrdi, te bivaju ukopani kao NN osobe.

Gdje se ukopavaju migranti koji umru u BiH, ko snosi troškove ukopa, a ko transporta tijela u njihove matične zemlje pitanja su na koja smo danas nastojali dobiti odgovore. Iz Službe za poslove sa strancima BiH tokom tekuće godine zaprimila je 15 obavijesti o smrti stranih državljana u našoj zemlji. U takvim slučajevima najprije se utvrđuje da li je taj strani državljanin bio registrovan u BiH.

– Ukoliko se radi o migrant koji nema uvrđen identitet SSP pokreće postupak utvrđivanja identiteta na način da biometrijske podatke i fotografiju predmetnog lica koju smo uzeli prije postupka registracije uz zahtjev za utvrđivanje identiteta i preuzimanje tijela dostavlja putem Ministarstva vanjskih poslova BiH nadležnom organu, odnosno tijelu zemlje iz koje je migrant prilikom registracije rekao da dolazi – kaže Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Ipak, nerijetko se dešava da se za tragično stradale migrante ne može utvrditi identitet, te da ih niko ne potražuje. Pa se tako više od godinu i po niko nije javio da preuzme tijelo migranta ukopanog u Bratuncu. Za njega se zna samo da je stradao prilikom pokušaja da pređe rijeku Drinu. Njegov ukop obavio je Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

– Nalazi se u gradskom mezarju u Bratuncu, koje je ukopano i kome nismo čak ni dženazu klanjali, jer nismo sigurni bili da li se radi o muslimanu ili o nekome drugome.  Ukoliko neko bude potraživao, eventualno DNK analizom ustanovio, mi ćemo naravno i dati sve informacije koje imamo – ispričao je Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac.

Iz Službe za poslove sa strancima kažu da vrlo često saputnici preminulog migranta ne žele sarađivati sa njima, nego o smrti obavijeste njegovu porodicu, koji putem nadležnih institucija traže dalje informacije i transport tijela, piše O Kanal.

– Međutim imamo i situacije kada nemamo takvu vrstu saradnje i onda postupak utvrđivanja identiteta traje dugo. U takvim slučajevima dešava se da se ta tijela ukopaju, međutim imali smo situacije da smo nakon ukopa utvrdili identitet, pa je dolazilo do ekshumacije i prebacivanja tijela u njihovu zemlju porijekla – tvrdi Mirsad Buzar, zamjenik direktora SSP BiH.

Troškove transporta tijela u zemlju porijekla uglavnom snose članovi porodice ili ambasade zemalja iz kojih potiču, dok s druge strane ukop migranata u našoj zemlji, kao što primjer u Bratunci snosi lokalna zajednica, odnosno ljudi koji obave ukop.

– Naše jedno pogrebno društvo tu je snijelo te troškove. Opština je bila obećala da će to snijeti, ali do dan danas nije to uradila. Mi smo onako sa ljudske strane nastojali da budemo na raspolaganju, iako nismo mogli sa sigurnošću tvrditi da se radi o muslimanu da bi mogli pristupiti obredu i klanjati dženazu – priča Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac:

Najveći broj migranata preminuo je na području Unsko-sanskog kantona,  njih više od 30. Neki od njih transportovani u zemlje porijekla, a ukop za one koje nisi identifikovani niti ih porodica traži, obavila je također lokalna zajednica.  Upravo to predstavlja najveći problem u cijeloj priči, jer se međunarodne organizacije nisu uključile u to, a pomoći nema ni od državne vlasti naše zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,