Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ganibegović svjedočio o aferi ‘Respiratori’: Rekao sam Novaliću da je ‘pod snajperom’

Preuzmite sliku

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”, svjedočio je Hasan Ganibegović, bivši Novalićev savjetnik. U svom iskazu naveo je kako mu je Tužilaštvo BiH prijetilo. Nije se sjećao činjenica koje je naveo u iskazu koji je dao Tužilaštvu BiH. Uglavnom je na insistiranje tužioca odgovarao da mu je to “efemerno”.

“Odgovarao sam pod pritiskom prijetnji i hapšenja. Odgovarao sam uz vašu pomoć, nije zapisnik išao direktno”, rekao je Ganibegović na insistiranje tužioca da pojasni detalje u vezi sa ugovorom o nabavci respiratora.

Na pitanje tužioca da li je imao advokata i jesu li podnosili primjedbe, Ganibegović je rekao da nije, prenosi portal N1.

“Doveo sam advokate, išli ste po SIPA-u, nisam htio dasjedim sam. Pa bilo je po šest osoba, ne znam da li je iko ostao u Tužilaštviu pa sam doveo pojačanje”, rekao je.

Ganibegović je još dodao da je bio protiv nabavke respiratora jer je Novalić bio “pod lupom” zbog ranijih transkacija nižim nivoima vlasti.

“Nakon prezentacije (Zavod za javno zdravstvo sačinio je spisak opreme sa 300 respiratora), rekao sam da ne radi ništa. To je bila moja politička procjena jer je bio ‘pod snjaperima’ zbog tranši nižim nivoim vlasti”, naveo je Ganibegović.

Tužilac Džermin Pašić je isticao više puta da je Ganibegović zauzeo neprijateljski stav prema Tužilaštvu zbog čega je tužiocima potrebna dodatna priprema za ispitavanje što je naišlo na razumijevanje Suda.

Nastavak suđenja zakazno je za 13.10. kada će Tužilaštvo, a nakon toga i odbrana, nastaviti sa ispitivanjem Hasana Ganibegovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje