Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Foto priča iz Potočara: Mjesto gdje se svake godine 11.jula klanja najveća dženaza na svijetu (FOTO)

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici.

Vjerski dio programa počeo je učenjem Jasina i prigodnih sura (rečenica) iz Kur’ana za duše šehida, a koje podsjećaju na prolaznost života i povratak Stvoritelju, na šehide (žrtve, mučenike) koji zalažu život i imetak u odbrani porodice, domovine, vjere.

Uz molitvu da Allah podari lijepi džennet šehidima Srebrenice, Bosne i Hercegovine, a porodicama olakšanje, uslijedilo je čitanje imena i iznošenje tabuta od Musalle – mjestu gdje se svake godine 11.jula klanja najveća dženaza na svijetu – do mezarja.

Učenjem kabur dove i Fatihe, minutom šutnje danas su članovi porodica, brojne delegacije iz BiH i svijeta, na bolji svijet ispratili 33 žrtve genocida.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava u Potočarima je 6.643. Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk – imao je 16 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24.godišnjice genocida nad Bošnjacima Hamdija Fejzić kazao je za Fenu da je ova ceremonija obavljena u najboljem redu, po planiranom programu, bez ikakvih problema.

– Malo su vremenske prilike bile loše tokom pješačenja učesnika ‘Marša mira’, ali pored toga smo donijeli odluku da se po prvi put krene trasom Kameničko Brdo prema Buljimu. Tom trasom su išli 1995. mnogi Srebreničani od kojih je jedan broj prešao, a nažalost veliki broj njih nije prešao na slobodnu teritoriju. Za nas je bio to put spasa, a za njih put smrti. Prošli smo tim putem, podsjetili se i odali počast svima koji su izgubili život na tom putu. Proučili smo dove pred njihove duše. I ja sam takođe bio na tom mjestu i podsjetio sam se mjesta gdje sam bio i odakle sam krenuo bez mnogih prijatelja i rođaka – kazao je Fejzić.

Rezimirajući ovogodišnju komemoraciju, dženazu i ukop žrtava izrazio je zahvalnost svima koji su došli i odali počast žrtvama genocida rekavši da se i nakon 11.jula nastavlja s obilježavanjem i posjetama stratištima gdje su nedužne žrtve ubijane.

– Svi učesnici organizacije su uradili maksimalno svoj posao i tako doprinijeli da sve protekne kako je i planirano i na tome se zahvaljujemo – rekao je Fejzić. (Foto: Blicko Junior | Fena | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje